Ukraina

- Norske våpen stanset russiske raketter

Statsminister Jonas Gahr Støre er glad for at norske våpensystemer stanset deler av det han kaller russisk terrorbombing i Ukraina i går.

- ALVORLIG: Statsministeren er bekymret over at krigen i Ukraina i går spredde seg over grensa til Polen - ved et uhell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
- ALVORLIG: Statsministeren er bekymret over at krigen i Ukraina i går spredde seg over grensa til Polen - ved et uhell. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Statsminister Jonas Gahr Støre forteller Dagbladet at mye tyder på at rakettene som drepte to mennesker i Polen i går ikke var en villet handling.

- Det er grunn til bekymring for krig i Europa, og dette viser usikkerheten som kan oppstå. Jeg kan ikke konkludere om rakettene i Polen. Det tyder ikke på et angrep mot Polen, sier statsminister Jonas Gahr Støre til Dagbladet.

Norske våpen i bruk

Polske myndigheter fortalte rundt lunsjtider i dag angrepet var en ulykke.

- At Russlands bombing av Ukraina har fått en effekt over grensa til Polen er alvorlig, slår Støre fast.

Han sier rakettene henger sammen med den storstilte bombingen russiske styrker iverksatte i Ukraina i går.

Statsministeren forteller også at norske våpensystemer bidro til å begrense omfanget av det storstilte angrepet.

- Dramaet er at Russland driver terrorboming av ukrainsk terretorium, så mye som hundre rakettangrep på én dag. Ukraina har klart å uskadeliggjøre en del av disse rakettene, blant annet med hjelp av norske våpensystemer og norsk teknologi. Det er jeg glad for. Det viser viktigheten av å gi våpen til Ukraina

Søreide bekymret

Også tidligere utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er bekymret.

- Rakettene som traff Polen understreker alvoret i den sikkerhetspolitiske situasjonen vi er i, og at også utilsiktede hendelser kan skje i en krig. Det er krig i Europa, og det er det vi nå ser, sier hun til Dagbladet.

- Er det grunn til å være bekymret for en eskalering som følge av dette?

- Hvis rapportene stemmer og det er en utilsiktet hendelse, så er det ingen grunn til at dette skal eskalere noe. Men det er en veldig viktig påminnelse om den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjonen vi står i, sier Søreide.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer