Norske veier er livsfarlige

OSLO- KONGSBERG- GEILO- ELVERUM- TRYSIL- RØROS- TRONDHEIM- GRONG- BRØNNØYSUND (Dagbladet): Norske hovedveier er rene sklier og vintervedlikeholdet er for dårlig. Derfor skjer det mange ulykker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet har sett på norske veier akkurat nå. Etter nesten 2500 kilometer på veien er konklusjonen klar:

  • Sand og salt glimrer med sitt nærvær.
  • Islagte veier blir ikke skrapt.

Uforsvarlig

Samferdselsminister Odd Einar Dørum truer med avgifter hvis ikke åtte av ti kjører piggfritt i de fire store byene.

Men da har han neppe sett hvordan veiene ser ut om man kommer noen mil fra Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Der er det mange steder nærmest uforsvarlig å kjøre piggfritt.
Etter en biltur i Vinter-Norge med helt nye piggfrie dekk, skjønner vi meget godt dem som fortsatt velger piggdekk.

«Ekstremt glatt»

Dagbladet kjørte riksvei 25 fra Elverum til Trysil. Mandag ettermiddag var veien såpeglatt. Det var ikke et sandkorn å se.

Én time seinere kom meldingen på radioen om at riksvei 25 var stengt ved Midtskogen på grunn et trafikkuhell. Dagen etter kom nyheten i avisa - to drept.
En bil kom fra Trysil mot Elverum. I en sving fikk bilen sideskrens, og traff en personbil i motgående kjørefelt. Politi og redningsmannskaper som kom til ulykkesplassen forteller om «ekstremt glatt» føre.

Vi merket det, for vi snek oss forbi dødsstedet like før ulykken. Veien var ikke skrapt eller strødd. Den egnet seg best for sparkstøtting med pigger under støvlene.