Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norske veier forfaller igjen

Vegvesenet slår alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Tiltakspakken etter finanskrisen medførte godt vedlikehold av veinettet i fjor. Men i år slår det sprekker igjen, spår Statens vegvesen.

I tiltakspakkene i fjor ble det satt av 810 millioner kroner til drift og vedlikehold, og 2009 ble det første året siden 70-tallet hvor etterslepet i veivedlikeholdet ble mindre. Men i år gjør kostnadsutviklingen at utviklingen trolig blir negativ igjen, skriver Bergens Tidende.

Hver tredje meter av stamveiene, de største veiene, i Norge har dårlig eller svært dårlig veidekke, konkluderer Vegvesenet, som nå slår alarm.

- Vi klarer ikke å stoppe forfallet på disse veiene. Kjøpekraften vår blir oppspist av kostnadsutviklingen, sier regionveisjef Olav Ellevset i Vegvesenets region vest, som har spesielt store kostnader med vedlikehold av alle tunnelene på Vestlandet.

Kostnadsøkningen i Vegvesenets langvarige kontrakter spiser opp økningen til 4,2 milliarder kroner til årlig vedlikehold av stamveiene, som ble vedtatt i nasjonal transportplan i fjor. Etterslepet i vedlikeholdet ble i fjor beregnet til åtte milliarder kroner.

Utviklingen er imidlertid positiv på en del av riksveiene, som fra 1. januar i år ble omdøpt til fylkesveier og flyttet innunder fylkeskommunenes ansvarsområde. Både Hordaland og Sogn og Fjordane har satt av mer penger til veivedlikehold enn det staten hadde tildelt.

(NTB)
Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!