NY STUDIE: Siden valget i 2009 har norske velgere blitt mer sekulære. Tallene er klare, slår valgforsker Bernt Aardal fast.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
NY STUDIE: Siden valget i 2009 har norske velgere blitt mer sekulære. Tallene er klare, slår valgforsker Bernt Aardal fast. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer

Norske velgere har blitt mer sekulære

Ny forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden valget i 2009 har norske velgere blitt mer sekulære. Tallene er klare, slår valgforsker Bernt Aardal fast.

Det var onsdag at en gruppe valgforskere la fram en offisiell studie av stortingsvalget i 2013 under et seminar i Oslo. Valgundersøkelsen konkluderte med at det ikke har funnet sted store holdningsendringer blant velgerne som kunne forklare den blå valgseieren eller fremveksten av Miljøpartiet De Grønne ved forrige valg. Regjeringsskiftet handlet mer om rødgrønn slitasje enn en høyrebølge, ifølge undersøkelsen.

Den eneste klare endringen forskerne har funnet er at velgerne siden valget i 2009 har blitt målbart mer sekulære, skriver Vårt Land.

Aardal sier endringen er signifikant, altså at resultatet ikke skyldes tilfeldigheter.

- Vi ser denne utviklingen i de fleste vestlige land. Det handler om overordnede generelle saker som er viktige for kristne velgere, men som er i tilbakegang og under press, sier Aardal.

En effekt av utviklingen er at Kristelig Folkeparti nå driver med valgkamp på mer innskrumpede marker enn før, mener Aardal, som tror sekulariseringen er dårlig nytt for KrF. Men KrFs nestleder Dagrun Eriksen er ikke overrasket over at velgerne har blitt mer sekulære.

- Nei, dette er jo trender vi har sett over lengre tid, sier Eriksen, som sier partiet er kjent med tendensene og at man ikke ser på dette som noen skremmende utvikling.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram