Norske veteraner markerer slutten på Koreakrigen

Norske veteraner er på plass i Sør-Korea sammen med forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap).

AVDUKER MINNEPLATE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) skal avduke en minneplate i Sør-Korea torsdag. Her fotografert i Belgia i juni i år. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix
AVDUKER MINNEPLATE: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) skal avduke en minneplate i Sør-Korea torsdag. Her fotografert i Belgia i juni i år. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammen skal de delta i 60-årsdagen for slutten på Koreakrigen.

Etter anmodning fra FN opprettet Norge et feltsykehus som behandlet 90.000 soldater og sivile under krigen og i tiden etterpå. Til sammen 623 norske soldater og helsepersonell arbeidet i kortere og lengre perioder ved sykehuset.

Nå holder Sør-Korea en omfattende minnemarkering, der alle de 21 land som bisto under krigen, deltar.

- Takknemlige De norske veteranene var på plass i Korea i god tid før markeringene starter torsdag. De har fått en overveldende mottakelse, forteller en av dem, 81 år gamle Arvid Edvart Fjære fra Asker.

- Koreanerne har mottatt oss med overstrømmende høflighet og takknemlighet. De er flinke til å si takk og til å ta vare på minnene i dette landet. Når vi kjører rundt i en buss der det står at vi er veteraner fra krigen, så vinker og bukker folk til oss, forteller Fjære som sammen med de andre veteranene har opplevd stor interesse fra mediene.

Det er tredje gang han besøker landet der han gjorde tjeneste som vakt ved det norske feltsykehuset NORMASH fra høsten 1952 til mai 1953.

- Endringene er enorme. Det er utrolig å se hva sørkoreanerne har fått til med landet sitt, sier han.

- Hadde krigen nær innpå oss - Selve sykehusdriften var det viktigste ved det norske sykehuset NORMASH. Men det trengtes en rekke hjelpefunksjoner som kjøkken, transport og leirtjeneste. Når pågangen ble stor på sykehuset, måtte vi alle hjelpe til. Når vi hadde frivakt og så at ambulansene kom så tett at det nesten var en kolonne, stilte vi i operasjonsstuen og var med på å trøste og hjelpe dem som var såret og operert, forteller Fjære.

Sykehuset lå bare 10 kilometer fra fronten, og faren var til stede for at det kunne komme en offensiv som ville bringe det bak de nordkoreanske linjene.

- Vi visste at det kunne skje, men det var ingen påtrengende frykt. Da jeg kom dit, var fronten blitt nokså fastlåst. Men vi så jo hver kveld munningsilden fra artilleriet og de sårede kom inn hele tiden, så vi hadde krigen nær innpå oss, sier han.

Norske veteraner Koreakrigen var den første FN-ledede aksjonen der norsk personell deltok. De drev sykehuset og var ikke engasjert i kamphandlinger. Tre nordmenn omkom i ulykker under tjenesten.

Våpenhvilen som trådte i kraft 27. juli 1953, skal markeres med et stort program. Foruten Fjære deltar fra Norge Eilif Jørgen Næss og Aage Kjeldsen fra Oslo, Gerd Semb, Lørenskog og Peder Fintland, Strømmen. Næss og Kjeldsen var vaktsoldater mens Fimtland var sykevokter og Semb sykepleier.

Avduker minneplate Torsdag vil forsvarsministeren avduke en minneplate i Uijeongbu der det mobile sykehuset ble opprettet. Hun skal også overrekke boken «Korea i våre hjerter», skrevet av norske Korea-veteraner og med mange bilder fra krigen. Boken er oversatt til koreansk.

Ved hovedmarkeringen lørdag taler Sør-Koreas president Park Geun-hye. Fredag møter Strøm-Erichsen forsvarsministeren i Sør-Korea, Kim Kwan-Jin og general James Thurman, som er sjef for de amerikanske styrkene og FN-kommandoen i Sør-Korea.

(NTB)