Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norske vokaler ut av navn

Norske nyfødte blir ikke lenger tildelt navn med æ, ø og å.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjørgulv, Ådne, Sæmund, Vår og Hæge sklir sakte men sikkert ut av historien. Det blir stadig færre som har navn som inneholder de tre siste bokstavene i alfabetet vårt.

Data'n har skylda

Mye tyder på at dataalderen for alvor har fått innpass i debatten om hva barnet skal hete. Nybakte foreldre tenker praktisk og langsiktig. Som de fleste er klar over, er det plent umulig å skaffe seg en e-postadresse som inneholder en av de tre norske outsider-vokalene.

- Navn uten æ, ø og å er mest praktisk når en skal skaffe seg en e-postadresse, sier rådgiver Vigleik Leira i Norsk Språkråd til Vårt Land. Han mener det er godt mulig at foreldre tar dette med i betraktningen når de skal benevne den nyankomne.

Æ-en mot stupet

Nedgangen i æ, ø og å i fornavn er markant synlig i statistikken fra Statistisk sentralbyrå. I 1934 fikk 8,9 prosent av norske jenter et navn med æ, ø eller å i seg. I fjor hadde tallet sunket til en knapp prosent. Gutta er litt mer aktive i bruken. På 70-tallet hadde rundt ti prosent en av de tre vokalene i fornavnet sitt. Men i fjor var dette tallet halvert.

Navneforsker Jørgen (!) Ouren i Statistisk sentralbyrå opplyser til avisa at utviklingen går hardest ut over æ-en. Men også ø går harde tider i møte, fra 7,4 prosent i 1982 til 2,9 prosent i 2000.

UT: TV2s Vår Staude kan risikere å bli en sjelden blomst i frentiden. (hvis ingen gjoer noe snart)Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart