Norske Wenche (50) ble kjeppjaget fra hjemmet i Zimbabwe

DONCASTER: President Robert Mugabes «krigsveteraner» jaget norske Wenche og John Heard vekk fra farmen utenfor Harare. Alt 50-åringen og hennes ektemann fikk med seg etter 20 års opphold i Zimbabwe, var to kofferter med noen få eiendeler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Wenche Heard og hennes ektemann er to nye ofre for diktatoren Robert Mugabes politikk. - Det er tragisk for oss. 20 års hardt arbeid er bortkastet. Men Mugabes framferd er enda mer tragisk for folket i Zimbabwe, sier Wenche, som er født og oppvokst i Sandefjord som Wenche Dahl. Hun flyttet til Harare i 1980 og der traff hun John.

I Zimbabwe bodde ekteparet i et luksuriøst hus på en stor farm med utendørs badebasseng og stor hage.

Drømmer om retur

Dagbladet traff dem i den vesle toromsleiligheten de nå leier i første etasje i en treetasjes blokk i utkanten av Doncaster i England.

Det er vel en måned siden de kom tilbake til Johns hjemtrakt i Yorkshire.

- Det er litt forskjell, ja, sier Wenche galgenhumoristisk. Og viser fram et maleri av landskapet og bilder av hjemmet de måtte forlate i Zimbabwe. Men både hun og mannen ser likevel optimistisk på framtida.

I motsetning til mange andre kom de uskadd ut, de har begge fått arbeid i Doncaster, og når Mugabe en gang forsvinner, er drømmen å reise tilbake til landet de er blitt så glade i.

Stjal

Da de måtte flykte, bestyrte John Heard en farm på over 20000 mål, med over 1000 ansatte - som hadde egen skole, egen helsestasjon og egen dagligvarebutikk som ble drevet etter selvkostprinsippet. - Nå spres de ansatte for alle vinder, og produksjonen av egg og kyllinger... Vel, jeg tror ikke folkene som overtok har peiling, sier John.

Han forteller at Mugabes bevæpnede «krigsveteraner» en dag plutselig dukket opp og slo leir i utkanten av farmen.

- Først var de rolige, men etter en stund begynte de å stjele det de kom over. Deretter begynte de å dele farmen opp mellom seg og sa at vi skulle forsvinne. Så enkelt var det, sier Wenche.

- Vi hadde ikke noe valg. De sa at hæren ville rykke inn dersom vi ikke bøyde oss. Hvis du protesterer, kan du bli drept. Det er virkeligheten i dagens Zimbabwe, sier John, som mener paret på en måte var heldige, fordi de hadde et sted å dra til.

Voldtatt og skamslått

- Det er verre for dem som er født og oppvokst i Zimbabwe, sier Wenche. Hun forteller at en av naboene ble brutalt voldtatt da de somlet med å komme av sted, en annen ble slått helseløs.

- Hva skjedde med de innfødte som bodde på farmen?

- Vi vet ikke. Men de var fantastiske mennesker, sier John.

Han mener Mugabes politikk ikke tar hensyn til virkeligheten.

- Han innførte maksimumspriser på brød. Men ikke på varene du trenger for å bake brød. Resultatet var at bakeriene måtte stenge, sier han.

- Jeg skjønner ikke at en mann kan få fortsette å pine landet sitt og sitt eget folk, slik Mugabe gjør. Ryktene sier at oberst Kadhafi står bak ham. Blant annet at Mugabe ga Gadhafi en million mål land som betaling for 12 MIG jagerfly, sier John.

MISTET ALT: For en drøy måned siden flyttet ekteparet Wenche og John Heard til Johns hjemtrakter i Yorkshire, etter å ha bodd i Zimbabwe siden 1980. Dersom Robert Mugabe mister makta i det afrikanske landet, håper de å kunne reise tilbake.
LUKSUS: I Zimbabwe bodde ekteparet i et luksuriøst hus på en stor farm med utendørs badebasseng og stor hage.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer