Norske «zer0» (25) gikk rett i hackerfella til FBI

Skal ha trodd han solgte kredittopplysninger til en hacker - men kjøperen jobbet for FBI.

LEDER ETTERFORSKNINGEN: Janice Fedarcyk hos FBI i New York mener politiet nå har bevis for at hele 24 personer drev med hacking og kjøp og salg av stjålet informasjon på nettet. Foto: AFP/NTB Scanpix
LEDER ETTERFORSKNINGEN: Janice Fedarcyk hos FBI i New York mener politiet nå har bevis for at hele 24 personer drev med hacking og kjøp og salg av stjålet informasjon på nettet. Foto: AFP/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 25-åring fra Telemark - på nettet kjent som «zer0iq» og «zer0» - gikk rett i FBIs felle. Mannen er en av totalt 24 personer som er pågrepet i det som betegnes som FBIs største aksjon mot nettkriminelle noen sinne.

25-åringen fra Østlandet hacket seg inn i interndatabasen til en bank, et hotell og flere nettbutikker, ifølge FBI, hvorpå han så skal ha solgt denne informasjonen til andre.

I bytte mot PC Siktelsen mot mannen går på tre punkter: Hacking av totalt 15 bank- og kredittkort, bruk av kortene og identitetstyveri. Strafferammen er henholdsvis ti, femten og femten år.

Det var i bytte mot en bærbar PC at nordmannen, fortsatt ifølge FBI, skal ha solgt kredittkortopplysninger til det han trodde var en annen hacker. I virkeligheten var mottakeren en FBI-etterforsker.

Kripos er blant 13 lands politimyndigheter som har bistått i operasjonen.

Pågrepet hjemme - Norsk politi har basert sin etterforskning på informasjon som har kommet fra FBI. Han ble pågrepet på bopel i går, og vi ransaket boligen hans og tok beslag i en del datautstyr, sier politiadvokat Erik Trønnes Hansen i datakrimavdelingen i Kripos til Dagbladet.

- Han blir avhørt nå i formiddag. Det er ingen planer om flere pågripelser i Norge

- Har dere funnet noe som styrker siktelsen?

- Datautstyret skal analyseres nå, så det har jeg ingen informasjon om foreløpig, sier Erik Trønnes Hansen.

Han kjente ikke til hvem som er 25-åringens advokat.

Skrøt til FBI-agent I tiltalen framgår flere av samtalene mellom «zer0» og FBI-agenten som er undercover. Hackeren skrøt over flere av tingene han hadde gjort.

- Hva har du gjort i det siste? spør FBI-agenten.

- .. Ikke stort. For det meste hacking og «carding». Tok 3k CC´s men uten cvv2, svarer «zer0».

Ifølge tiltalen innrømmer hackeren her at han har stjålet data til 3000 kredittkortkontoer, uten den såkalte sikkerhetskoden.

- Bruker du dem fortsatt? spør agenten videre.

- Yeah, noen ganger for å kjøpe spill på amazon, svarer hackeren.

I en annen chat får agenten fjernstyrt tilgang til hackerens datamaskin. Slik får agenten se med egne øyne hvordan et program som hackeren skryter av fungerer.

Men hackeren hadde glemt å skule et vindu der hans egentlige navn framgikk.

- Der fikk du et lite innblikk, og hvis du fulgte nøye med kunne du se navnet mitt også LOL, skrev hackeren etter episoden.

Overvåket forum Elleve av de pågrepne hører hjemme i USA - de resterende er fra Storbritannia (seks personer), Bosnia (to personer), Bulgaria, Tyskland og Norge.

Mye av informasjonen som ledet til de 24 pågripelsene kommer ifølge FBI fra overvåking av flere lukkede diskusjonsforum på nettet, som de cyberkriminelle brukte nærmest som butikker for stjålet informasjon.

Forumene brukes til å bytte, kjøpe og selge informasjon om hackemetoder, datasystemers svakheter, personopplysninger og utstyr som brukes til å hacke banksystemer.

Brukerne registrerer seg med kallenavn, og politiet mener nå å ha kunnet knytte kallenavnene til brukernes reelle identiteter.

Godt organiserte I to år opererte FBI-agenter under falsk identitet på nettet, og ga seg ut for hackere som brøt seg igjennom brannmurer og lagde falske kredittkort.

- «Operation Card Shop» var rettet mot sofistikerte og godt organiserte cyberkriminelle som drev med kjøp og salg av stjålne kredittkortidentiteter, misbruk og forfalskning av kredittkort og sofistikert verktøy for å hacke, sier FBI-talsperson Janice Fedarcyk i New York i en pressemelding.

Ifølge FBI forhindret aksjonen tap på over 1200 millioner kroner, fra over 411 000 kredittkort.