Norskekulda brer seg til Middelhavet

- Nå går vi inn i en kaldere periode, sier meteorologen.

NORSKEKULDE: Nå kommer kjølig vind fra nord. Dette er prognoser som viser været 1. mai. Foto: Meteorologisk institutt
NORSKEKULDE: Nå kommer kjølig vind fra nord. Dette er prognoser som viser været 1. mai. Foto: Meteorologisk instituttVis mer

Nå er det slutt på varmen for ei stund, melder Meteorologisk institutt. Fra i dag vil nemlig kulda settes inn over store deler av landet.

- Det kommer en nordlig luftstrøm som vil spre seg nedover i Europa mot Middelhavet, sier vakthavende meteorolog Hanne Beate Skattør.

Men ifølge meteorologen blir det ikke like kaldt i Middelhavet som her hjemme.

- Den kjølige vinden vil spre seg nedover, og føre med seg kjøligere temperaturer. Jeg vet ikke hvor varmt det er i Middelhavet nå, men temperaturene vil nok falle noen grader.

VÅR PÅ NY?: Mens flere her til lands har nytt mildvær og sol den siste tida, og det skulle bare mangle nå som vi går inn i april, er det andre som må se langt etter utepilsen. Video: Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

- Kaldere periode

Men før temperaturene synker sør i Europa, vil det bli kjøligere her hjemme.

- Det blir kaldere jevnt over hele landet, sier Skattør.

Hun forteller at kulda skal vare helt ut i neste uke. Nøyaktig hvor lenge vi må vente på godværet, er vanskelig for meteorologen å spå.

- Vi går inn i en kaldere periode nå. Det blir et værskifte.

Den kjølige vinden kommer fra nord og det vil naturlig nok være kaldest der. Men ifølge meteorologen vil de synkende temperaturene føles verre ut i Sør-Norge.

KALDT: Det er meldt under ti grader i Roma i helga. Kulda fra Norge kommer til å spre seg langt nedover Europa. Foto: Jacek Sopotnicki/imageBROKER/REX/NTB Scanpix
KALDT: Det er meldt under ti grader i Roma i helga. Kulda fra Norge kommer til å spre seg langt nedover Europa. Foto: Jacek Sopotnicki/imageBROKER/REX/NTB Scanpix Vis mer

- Det er fordi det har vært veldig varmt der. Temperaturene vil falle fra rundt 20 grader til å ligge på rundt ti grader.

Temperaturene vil stort sett ligge på rundt ti grader, men nord i landet blir det minusgrader.

Kan bli snø

I tillegg til kjøligere temperaturer, vil det komme snøbyger over hele landet.

«Behold vinterdekkene på bilen en liten stund til, og ta inn vårblomstene som ikke tåler frost», skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

I Tromsø ble det målt 1 centimeter nysnø allerede 1. mai, men snøen ble ikke liggende.

Skattør forklarer at særlig Trøndelag og Møre og Romsdal får en del snøbyger.

- Snøen kan bli liggende på nattestid - spesielt natt til fredag. Men for at snøen skal bli liggende utover dagen må vi opp i høyden, sier Skattør.

«De neste dagene blir kjølige, så ikke pakk bort lue og votter!», er beskjeden fra meteorologene.