Norskiranere til Paris for å demonstrere

- Jeg og cirka 1500 norskiranere vil være med på en stor verdenskonferanse for å vise vår støtte, sier Said Tutunchian (29).

VIL DELTA:  Kamal Khoshnood, Said Tutunchian og Shams Madi følger iranske tv-nyheter tett. I går reiste Said til Paris sammen med en stor gruppe norskiranere for å delta på en konferanse, der støtteappeller for opposisjonen i Iran vil bli holdt. Foto: Torbjørn Grønning
VIL DELTA: Kamal Khoshnood, Said Tutunchian og Shams Madi følger iranske tv-nyheter tett. I går reiste Said til Paris sammen med en stor gruppe norskiranere for å delta på en konferanse, der støtteappeller for opposisjonen i Iran vil bli holdt. Foto: Torbjørn GrønningVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): Said Tutunchian jobber som lege i Norge, og måtte flykte fra Iran på 80-tallet sammen med familien, fordi faren var aktiv i opposisjonen under revolusjonen i 1979.


Nå er han selv engasjert i motstandskampen i hjemlandet, og er med på å arrangere konferansen i Paris.

 

- Dette er en konferanse til støtte for alle eksiliranere i hele verden, og jeg er her sammen med både kristne, ateister og muslimer fra blant annet USA, Tyskland, Sverige, Danmark og mange flere.

 SATT FENGSLET:  Mohamad Tutunchian var aktiv i opposisjonsbevegelsen under revolusjonen i 1979. Han ble arrestert og satt fengselt i Teheran i 6 år. Foto: Torbjørn Grønning
SATT FENGSLET: Mohamad Tutunchian var aktiv i opposisjonsbevegelsen under revolusjonen i 1979. Han ble arrestert og satt fengselt i Teheran i 6 år. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer


Det vil bli holdt appeller til støtte for demonstrantene i Iran, forteller Said til Dagbladet.no.

 

 OPPTØYER: Tilhengere av opposisjonkandidaten Mir Hossein Mousavi blir forfulgt av iransk politi. Foto: AP
OPPTØYER: Tilhengere av opposisjonkandidaten Mir Hossein Mousavi blir forfulgt av iransk politi. Foto: AP Vis mer

1500 reiser

Ifølge Said skal seks busser forlate Oslo i dag, samt at mange allerede har reist nedover med fly.


- Til sammen vil jeg anslå at 1500 norskiranere vil være til stede her. På scenen skal blant annet representanter fra utenrikskomiteen i Europaparlamentet holde appeller, sier han.

 

Norsk-iranerne som drar nedover støtter opposisjonsorganisasjonen Folkets mujahedin, som er den største underorganisasjon til Irans nasjonale motstandsråd (NCRI), som i dag har base i Frankrike.


Disse har kjempet mot regimet i Iran, og samarbeidet med Irak under krigen mellom de to landene i 1980-88. Tidligere sto de på EUs terrorliste, og var beryktet for sin voldsbruk, men ble tidligere i år slettet fra terrorlisten.


- Vi er ikke noen terrororganisasjon og kjemper fredelig for et fritt, sekulært demokrati i Iran. Vårt felles mål er «bort med mullaene i Iran», sier Said.

 

Satt fengslet som toåring

Han forteller at mange av dem som i dag deltar i Paris er barn av eksiliranere fra åra etter revolusjonen.


Saids egen far, Mohamad Tutunchian (57), ble fengslet i 1981 etter protester mot det nye regimet under ayatolla Khomeini. Said var to år, og måtte se på at faren ble torturert i fengselet.

 

- Det har merket meg på den måten at jeg sterkere enn noen er motivert til å slåss for folket mitt, sier Said.

 

Torturkammer vegg i vegg

Dagbladet besøkte dem begge i en stue på Alnabru i Oslo i går, der de fulgte med på iranske nyheter på TV.


- Da ayatolla Khomeini tok over, fortsatte undertrykkelsen og vår motstand. Jeg hadde kontakt med en som jeg trodde var en venn i opposisjonen, men som viste seg å være infiltratør. Han anga meg, og jeg ble sendt i isolat i fengselet Evin i Teheran, forteller Mohamad.

 

Seinere ble han flyttet til en celle, der han jevnlig ble torturert.

 

- De ville ha informasjon fra meg om motstandsbevegelsen. Da de ikke fikk det hentet de sønnene mine på et halvt og to år, slik at de kunne brukes som pressmiddel. Torturkammeret lå vegg i vegg med cellen min, og Said løp fritt rundt i gangene og var vitne til torturen. Om nettene skrek han i søvne, sier Mohamad.

 

Kamerater i Teheran

Etter at Mohamad slapp ut av fengselet i 1987, flyktet familien til Norge. Said jobber nå som lege og forsker ved Akershus Universitetssykehus.

 

- Jeg skulle gjerne vært i Iran sammen med kameratene mine, som nå er blant studentene som demonstrerer. Men jeg må nøye meg med å ha tett kontakt med dem via Twitter, sier Said til Dagbladet.

 

- Budskapet fra dem er hele tida, «få ut mest mulig informasjon til vestlige medier. Her prøver de å stoppe alt».


Hundretalls arrestert

Iran står nå overfor sin sjette dag med store demonstrasjoner mot president Ahmadinejad, som anklages for valgfusk etter at han slo Mir Hossein Mousavi med to tredjedeler av stemmene.


Det offisielle tallet på drepte demonstranter er sju. Bilder og øyenvitneskildringer tyder imidlertid på at tallet kan være langt høyere, og at hundrevis er arrestert.

En ledende aktor i provinsen Isfahan har ifølge nyhetsbyrået Reuters advart demonstranter om at de risikerer dødsstraff.