SLÅSS: De siste ukene har kurderne i Syria og Irak slåss mot islamister på alle kanter. Likevel har det ikke lyktes islamistene å få fotfeste i de kurdiske områdene.
Her slåss kurdiske soldater mot islamistiske ekstremister utenfor Kirkuk sist lørdag. Foto: AP/NTB SCANPIX
SLÅSS: De siste ukene har kurderne i Syria og Irak slåss mot islamister på alle kanter. Likevel har det ikke lyktes islamistene å få fotfeste i de kurdiske områdene. Her slåss kurdiske soldater mot islamistiske ekstremister utenfor Kirkuk sist lørdag. Foto: AP/NTB SCANPIXVis mer

Norskkurdisk aktivist: - Vil slåss til siste bloddråpe

Nå kommer kurdiske ledere til Oslo for å be om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - De kommer til å slåss til siste bloddråpe, sier den norskkurdiske aktivisten Refik Gefur (56), som har bodd i Norge i 24 år.

De siste ukene har kurderne i Syria og Irak slåss mot islamister på alle kanter. Likevel har det ikke lyktes islamistene å få fotfeste i de kurdiske områdene.

Gefur forteller nå at de kurdiske selvstyremyndighetene i Syria og Irak er under press fra de ekstreme islamistene, som Den Islamske Staten Syria og Levanten (ISIL) og An-Nusrah-fronten. Men han tror ikke islamistene vil vinne.

- Til det har vi for mye å tape. Vi har drømt om frihet for lenge, sier Gefur.

Gefur sitter i styret til Kurdistans Nasjonale Kongress (KNK), en internasjonal paraplyorganisasjon for kurdiske partier, frivillige organisasjoner og menneskerettighetsaktivister. KNK har hovedsete i Brussel i Belgia.

- Prekær situasjon I april besøkte Gefur de kurdiske selvstyremyndighetene i Syria. Han sier at over 400 000 flyktninger har flyktet til den kurdiske sonen på grunn av borgerkrigen i landet.

- Både arabere og kristne søker ly hos kurderne. Det er det eneste stedet de kan søke beskyttelse, sier Gefur.

I dag kommer en profilert gruppe syriske kurdere til Oslo får å be om hjelp, blant dem Kawda Mohammad, som kaller seg selv for utenriksminister for Cizire-området i Syria, og en talsperson for kurderne, Abdulkarim Omar.

- Situasjon i syriske Kurdistan er prekær. Vi håper at Norge kan hjelpe med humanitær bistand, sier Gefur, som forteller at kurderne skal møte norske hjelpeorganisasjoner, som Norsk Folkehjelp og Røde Kors, i Oslo.

HOLDER STAND: Her feirer kurderne i Syria etter at de gjenerobret den kurdiske byen Ras al-Ain, og landsbyene rundt. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX
HOLDER STAND: Her feirer kurderne i Syria etter at de gjenerobret den kurdiske byen Ras al-Ain, og landsbyene rundt. Foto: REUTERS/NTB SCANPIX Vis mer

Utenriksdepartementet bekrefter overfor Dagbladet at de skal møte delegasjonen på embedsnivå. 

- Kurderne blir angrepet av islamske ekstremister både i Irak og Syria, sier Gefur, som ikke tror ekstremistene vil lykkes i å ta over Kurdistan.

- Til siste blodråpe - Da jeg snakket med de unge kurdiske soldatene i Syria fortalte de meg at de var villig til å slåss til siste bloddråpe. De kommer aldri til å gi opp, sier Gefur.

Han sier kurderne i Syria ikke slåss for et uavhengige Kurdistan, men at de ønsker økt selvstyre innenfor landets grenser.

- De slåss for et demokratisk Syria, sier Gefur.

Hvis det blir borgerkrig mellom sjia- og sunnimuslimene tror han Kurdistan i Irak vil erklære seg selvstendig. Den siste tiden har kurdiske styrker erobret omstridte områder i Nord-Irak, som byen Kirkuk.

- De kurdiske lederne mener at de kommer aldri til å trekke seg tilbake. Dette er nå en del av Kurdistan, sier Gefur, som selv er fra irakiske byen Suleimania, som i dag ligger midt i det kurdiske selvstyreområde i Irak.

VIL ALDRI GI SEG: - De kommer til å slåss til siste bloddråpe, sier den norskkurdiske aktivisten Refik Gefur (56), som har bodd i Norge i 24 år. Foto: PRIVAT
VIL ALDRI GI SEG: - De kommer til å slåss til siste bloddråpe, sier den norskkurdiske aktivisten Refik Gefur (56), som har bodd i Norge i 24 år. Foto: PRIVAT Vis mer