TOMT: Da norsklærer Kari Hauge møtte opp for å ha undervisning for russen klokka ni, var ingen av elevene til stede. FOTO: KARI HAUGE
TOMT: Da norsklærer Kari Hauge møtte opp for å ha undervisning for russen klokka ni, var ingen av elevene til stede. FOTO: KARI HAUGEVis mer

Norsklærer møtte opp til første time. Der var det ingen elever

Kollegaen henvender seg til kunnskapsministeren etter at Kari Hauge møtte tomt klasserom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ikke alltid like lett for en lærer å få gjennomført vanlig undervisning for elevene i russetiden.

I dag møtte norsklærer Kari Hauge ved Sandvika videregående skole opp til første time klokka ni. Der var det ingen elever.

- Det satt fem stykker utenfor. To av dem sov. Heldigvis dukket det opp flere i løpet av den neste timen, forteller Hauge til Dagbladet.

- Problematisk Ti av elevene i klassen på 30 skulle ha utsatt prøve i norsk for å forbedre karakterene sine. De det gjaldt møtte opp mellom klokka ni og ti, mens ti elever i skrivende stund ennå ikke har kommet seg på skolen.

Det samme skjedde forrige uke, da åtte av 30 møtte opp til sekstimers fagdag i norsk.

- For en lærer er det jo en problematisk situasjon, fordi elevene snart skal ha eksamen. Det er mye viktig repetisjon de må gjennom.

Kari Hauge understreker imidlertid at bildet av et tomt klasserom ikke er helt representativt, men forteller at omtrent halvparten av elevene pleier å møte opp under de tre ukene med russefeiring.

- Jeg kunne skjønt det dersom de som føler at de ligger bra an prioriterer på den måten. Det som er synd er at det ofte er dem som ligger dårlig an som dropper undervisningen.

Henvendte seg til kunnskapsministeren Hauges kollega delte bildet to ganger på Twitter i formiddag.

Det første med bildeteksten «I dette rommet skulle en 3-klasse, 30 elever, ha hatt norsk #russetid».

Andre gang kom han med et stikk til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H): «Hei @konservativ tenkte det kunne være av interesse å se et klasserom i russetiden. Disse 30 har norskundervisning».

Kari Hauge mener at hovedproblemet er at undervisningen blir amputert for de elevene som faktisk møter opp.

- Men de må jo bare le litt av klassekameratene sine. Selv om vi bare er halv klasse, er de som er til stede opptatt av å få mest mulig ut av dagen.

- Hvordan kan man løse dette?

Hei@konservativ tenktedetkunneværeavinteresseå se et klasseromirussetiden. Disse30 harnorskundervisning. pic.twitter.com/Vng5S0ZCmf

— LektorThorsen(@Lektorthorsen) May 4, 2016

- Det er jo det store spørsmålet. Først av alt er det uheldig at russetiden kommer før eksamen, men jeg tror også at flere av elevene tåler å ha feiringen i forkant. Problemer er ofte at mange blir syke og får en dårlig start på eksamenstiden.

Velger seg ut «fridager» Hauge har jobbet på Sandvika videregående skole i fem år. Hun forteller at de opplever det samme hvert år.

- Klasserommene er ofte tommere i mai enn til vanlig. Elevene prioriterer og er nøye med hvilke dager de tenker at de kan ta seg råd til å være borte.

Hun ser imidlertid lyst på den kommende eksamensperioden.

- Selv om dette skjer, tror jeg nok at elevene mine kommer til å klare seg helt fint.