Norskregistrerte biler er skattekister for kriminelle

Feriebilen er ofte rene «godtebutikken» for tyvebander. I løpet av noen små minutter rundstjeler de nordmenn på utenlandsferie.

FERIEBIL: Stappfull av dyre dupeditter og andre verdisaker, er norske biler attraktive for tyver. Illustrasjonsfoto: Colourbox
FERIEBIL: Stappfull av dyre dupeditter og andre verdisaker, er norske biler attraktive for tyver. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norskregistrerte biler fullpakket med ferieutstyr, er et yndet objekt for tyver i en rekke land i Europa, men en trenger ikke kjøre lenger enn til Sverige før det er et problem.

- År etter år opplever forsikringsbransjen et ras av skadesaker etter innbrudd i bil i Göteborg, sier Roy Strøm Vetaas i Tryg Forsikring.

Bare i Göteborg anslår Tryg at norske forsikringsselskaper registrerer 800-900 skader etter bilinnbrudd hver sommer.

En god del av disse innbruddene skjer på parkeringsplasser eller i parkeringshus knyttet til fornøyelsesparken Liseberg.

- Det virker som om norske skilter fungerer som magneter på tyvebandene, sier Vetaas.

Tyveri og skadeverk Nordmenn er ikke kjent for å ta med seg alt av verdigjenstander når de forlater bilen på ferie. Mange lar også verdisakene ligge synlig i bilkupeen, og ofte er det nok for tyvene å ta en liten titt inn i bilen. Der kan det ligge nettbrett, PC-er, mobiler og speilreflekskameraer.

Tall fra Tryg Forsikring viser at 40 prosent av alle forsikringskrav etter reiser i Norden er relatert til tyveri av eller skadeverk på bagasje.

Kjedelig opplevelse Forsikringsselskapene har noen gode råd for å unngå den kjedelige opplevelsen det er å komme tilbake til en bil fullstendig robbet for verdisaker.

Ved å holde bilen ryddig, uten å eksponere verdigjenstander, framstår ikke nettopp din bil som den mest attraktive sett fra tyvebandenes perspektiv.

Innbrudd er alltid er en vond opplevelse, og har du oppbevart verdisaker i bilen risikerer du også å få avkortet erstatningen fra forsikringsselskapet. Det blir nemlig sett på som brudd på forsikringsavtalen å la verdier ligge ubevoktet i bilen, bagasjerommet eller takboksen over natten, selv om både bil og boks er låst.

Eiendeler på utstilling - Ikke la bagasje ligge synlig i bilen. Hvis mulig, kjør helt til overnattingsstedet og lås inn bagasjen der før du drar videre til parker eller steder med mye folk. Ikke la bilen stå ubevoktet med alle eiendelene dine på utstilling, advarer Vetaas.

Du må alltid lukke vinduer og soltak - og låse. Bruk alarmen, om du har.

(NTB)