Norsk/russisk diplomatbråk

En russisk diplomat er utvist fra Norge. Russland svarer med å utvise en norsk visekonsul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var 27. januar i år at Russlands chargé d'affaires i Norge ble innkalt til et møte i Utenriksdepartementet. Her ble han orientert om at en diplomat ved ambassaden i Norge var uønsket her i landet. Først i dag ble saken kjent.

Nordmenn involvert

- Vedkommende har utført aktiviteter som ikke var i samsvar med hans diplomatiske status, sier pressetalsmann i UD, Karsten Klepsvik til NRK.

På diplomatspråk betyr dette i de aller fleste tilfeller at det dreier seg om spionasje.

Departementet ønsker ikke å opplyse om hva de mistenker den russiske diplomaten skal ha foretatt seg, men norske borgere er knyttet til saken.

Karsten Klepsvik opplyser at de norske borgerne som har vært involvert i denne saken har opptrådt og handlet helt korrekt. Ingen er pågrepet. Uttalelsen kan tolkes at det dreier seg om spionasje, enten industrielt eller militært.

Ugrunnet utvisning

Russland synes lite om de norske myndighetenes reaksjon. Derfor ble den norske visekonsulen ved generalkonsulatet i Murmansk erklært uønsket i Russland 17. februar i år. I tillegg har en norsk diplomat ved ambassaden i Moskva fått en advarsel. Det betyr at han risikerer utvisning, opplyser Klepsvik til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer