Norsk/russisk diplomatbråk

En russisk diplomat er utvist fra Norge. Russland svarer med å utvise en norsk visekonsul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det var 27. januar i år at Russlands chargé d'affaires i Norge ble innkalt til et møte i Utenriksdepartementet. Her ble han orientert om at en diplomat ved ambassaden i Norge var uønsket her i landet. Først i dag ble saken kjent.

Nordmenn involvert

- Vedkommende har utført aktiviteter som ikke var i samsvar med hans diplomatiske status, sier pressetalsmann i UD, Karsten Klepsvik til NRK.

På diplomatspråk betyr dette i de aller fleste tilfeller at det dreier seg om spionasje.

Departementet ønsker ikke å opplyse om hva de mistenker den russiske diplomaten skal ha foretatt seg, men norske borgere er knyttet til saken.

Karsten Klepsvik opplyser at de norske borgerne som har vært involvert i denne saken har opptrådt og handlet helt korrekt. Ingen er pågrepet. Uttalelsen kan tolkes at det dreier seg om spionasje, enten industrielt eller militært.

Ugrunnet utvisning

Russland synes lite om de norske myndighetenes reaksjon. Derfor ble den norske visekonsulen ved generalkonsulatet i Murmansk erklært uønsket i Russland 17. februar i år. I tillegg har en norsk diplomat ved ambassaden i Moskva fått en advarsel. Det betyr at han risikerer utvisning, opplyser Klepsvik til NRK.

UD mener begrunnelsen for å utvise visekonsulen er helt ugrunnet.

UD ønsker ikke å utdype hva konflikten mellom Norge og Russland dreier seg om, men Klepsvik mener konflikten ikke vil skade de bilaterale forholdene mellom de to landene.

Historien gjentar seg

I 1998 var det også knuten på tråden mellom Norge og Russland. Da ble Norges visekonsul i Murmansk, Ole Bjørnøy, utvist fra Russland, sammen med den norske fiskeriråden i Moskva.

Bakgrunnen for utvisningen var at Norge hadde avslørt at russiske diplomater i Oslo hadde drevet med spionasje, og utvist diplomtane fra Norge.

Nå virker det som om historien gjentar seg.