Norsksomalier frifunnet for terrorfinansiering

Ble pågrepet i februar 2008 og siktet for terrorfinansiering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

42-åringen var tiltalt for å ha finansiert terrorhandlinger begått i Somalia. Etter en nesten fire år lang rettsprosess ble han tirsdag frifunnet for terrorfinansiering, skriver Aftenposten. Mannen ble pågrepet i Oslo sammen med to andre i 2008 og siktet for å ha finansiert terror i utlandet. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har lagt betydelig med ressurser og prestisje i saken, men har nå tapt i både tingretten og lagmannsretten.

Mannens forsvarer, advokat Frode Sulland, er sterkt kritisk til PST etter at de valgte å gå videre med saken, mens svensk politi, som foretok arrestasjoner i samme sakskompleks samtidig, valgte å henlegge saken mot sine siktede.

- Vi mente terrorbestemmelsen ikke kunne brukes siden dette dreide seg om en internasjonal konflikt mellom Somalia og Etiopia, sier Sulland.

Forsvareren hevdet dessuten på vegne av sin klient at det ikke var blitt begått terrorhandlinger slik det ble hevdet i tiltalen, og at hans klients penger i hvert fall ikke hadde gått til å betale for det. Dette har 42-åringen nå altså blitt trodd på av både tingretten og av juryen i lagmannsretten.

Etter at 42-åringen ble frifunnet på to av tre punkter i tiltalen, gjenstår det nå for retten å vurdere om han også skal frifinnes for tiltalens tredje punkt. Han ble i tingretten ilagt en bot på 10.000 kroner for å ha brutt det FN-pålagte forbudet mot å bidra til innførsel av våpen til Somalia. Avgjørelsen kommer først når domsavsigelsen skal skje 17. januar.

(NTB)