Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norsksomaliske IS-søstre fra Bærum funnet i live i Syria

Hevder de reiste til Syria for å drive «humanitært arbeid». Nå vil søstrene kjent fra Åsne Seierstads «To søstre» tilbake til Norge.

FUNNET HER: Kvinnene ble funnet her i Al-Hol nordøst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
FUNNET HER: Kvinnene ble funnet her i Al-Hol nordøst i Syria. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To norsksomaliske søstre fra Bærum er funnet i live i Syria, melder Aftenposten.

De to kvinnene reiste til Syria i 2013 for å knytte seg til IS. De er også portrettert i Åsne Seierstad-boka «To søstre» fra 2016. Familien har i årevis forsøkt å få de to unge kvinnene hjem. Aftenposten fant dem i live i en flyktningleir.

Vil til Norge

Begge de to søstrene har vært gift, men har mistet mennene sine i krigføringen i Syria, ifølge avisa.

Kvinnene vil at barna deres, som er norske statsborgere, skal få komme til Norge, men de setter som krav at også de som mødre, skal få være med.

De vil ikke kommentere hva de nå mener om Den islamske staten (IS), skriver Aftenposten. Da de to dro til Syria var de henholdsvis 16 og 19 år gamle. Nå er de 22 og 25.

- Drev «humanitært arbeid»

Kvinnene ble i 2017 internasjonalt etterlyst av PST. Det samme året opprettet PST en terroretterforskning mot de to. Martin Bernsen i PST sier imidlertid til Aftenposten at han ikke vil kommentere den konkrete saken med søstrene.

Den yngste av søstrene, «Leila», hevder at de ikke har gjort noe galt i Syria og at de dro i oktober 2013 for å «drive humanitært arbeid», og ikke slutte seg til IS.

Søstrene sier imidlertid at de var blant de siste som kom seg ut av IS-bastionen Baghouz, som var byen der de siste organiserte IS-krigerne holdt stand. Ifølge søstrene kom de seg ut av byen 21. mars, bare to dager før amerikanskstøttede styrker erklærte seier i byen og at de hadde eliminert IS.

Åsne Seierstad, som skrev bok om kvinnene, sier til NRK at hun mener det eneste riktige er å hente både kvinner og barn som har vært tilknyttet Norge. Hun har aldri møtt kvinnene hun skrev bok om. Nå håper hun å få høre deres versjon.

- Det er en historie verden fortsatt ikke kjenner i sin helhet, sier hun til NRK.

ETTERLYST: De to kvinnen har vært internasjonalt etterlyst for deltakelse i IS. Nå er de funnet i live i Syria. Foto: Interpol
ETTERLYST: De to kvinnen har vært internasjonalt etterlyst for deltakelse i IS. Nå er de funnet i live i Syria. Foto: Interpol Vis mer

Fem barn reddet ut

Søstrene skal blant annet ha hjulpet til å passe på fem norske barn, som nå er hentet ut fra den samme leiren nord i Syria. Barna ble overlevert til en delegasjon fra UD nylig og vil lande i Norge mandag kveld.

De fem barna er fra ett til sju år gamle og i en uttalelse til NRK bekrefter kurdiske selvstyremyndigheter at de er overlevert til norske myndigheter.

Under mandagens pressekonferanse om de fem barna som nå er hentet ut av Syria, ble statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) også spurt om sjansene for en eventuell hjemkomst for de to søstrene og deres barn.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

– Vi kommer ikke til å gå i detalj om det. Det er eventuelt påtalemyndigheten som avgjør det, og det er viktig for eventuelt senere arbeid at vi ikke kommenterer det nå, sa Eriksen Søreide.

– Det er påtalemyndigheten som avgjør i hver sak, men denne regjeringen har gjort det forbudt å slutte seg til organisasjoner som ISIL. Det er forbudt etter norsk lov, sa Solberg.

Norsk UD bekrefter overfor NTB at det har vært gjennomført et møte med lokale kurdiske myndigheter i Syria.

- I møtet ble den humanitære situasjonen i nordøst Syria diskutert. Norske myndigheter har over lengre tid arbeidet for å finne en løsning for de foreldreløse barna, slik det har vært sagt siden 23. april. Utover det har vi ingen kommentar, sier pressetalsperson Ingrid Kvammen Ekker i Utenriksdepartementet til NTB.

Norsk mor

Foreldrene til barna som er overlevert norske myndigheter, er en etnisk norsk kvinne (30) fra Oslo og en afrikansk mann (31). Foreldrene reiste til Syria for å knytte seg til terrorgruppa IS. Faren skal være død og moren forsvunnet, skriver NTB.

Aftenposten møtte fire av de fem barna da de besøkte al-Hol-leiren i april. Da ble barna ivaretatt av en kvinne som var venninne med barnas mor, ifølge avisa. Etter dette åpnet statsminister Erna Solberg (H) opp for å hente hjem barna, men understreket at det ville bli en krevende prosess.

PST har anslått at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria, og at minst fem av disse er foreldreløse og befinner seg i al-Hol-leiren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!