Nortel skaper rystelser

Det er bred nedgang på børsene i Europa etter at Nortel sendte ut rystelser i USA etter børsstenging.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Teknologaksjen i Europa falt med 4,8 prosent etter at børshandelen startet, og utstyrsleverandører innen telekom dominerte på taperlisten.

Finske Nokia falt med over 5 prosent og France Telecom, eierselskapet bak mobilselskapet Orange, var ned med om lag 7 prosent etter at ratingbyrået Moody's nedgraderte kredittratingen.

Kursfallet i Europa kommer etter en serie med dårlige nyheter etter børsstengning i USA fra Nortel Networks. Tungvektere som Hewlett-Packard, Dell og nevnte Nortel sendte kursen på teknologiaksjer kraftig ned i etterbørshandelen.

Selskaper innen fiberoptikk som Ciena, Sycamore Networks, JDS Uniphase, Applied Micro Circuits og Juniper Networks steg i ordinær handel, men raste i kjølvannet av Nortels resultatvarsel for 2001.

Nortel opplyste at både omsetning og inntjening vil bli svakere enn tidligere antatt i 2001 som følge av en nedkjøling av amerikanske økonomi.

'The business downturn in the United States is faster, it's deeper and it's more severe than we thought', uttalte Clarence Chandran i Nortel i går.

Han presiserte at selskapet ikke så dette da Nortel kom med en rettledning til markedet så sent som i januar

Også Cisco, Oracle og Intel mistet hele kursoppgangen fra torsdag i etterbørshandelen.

Her hjemme er det naturlig nok IT-indeksen som får svi og indeksen er etter en times handel ned med 1,4 prosent.

Eneste aksjene blant de 20 mest omsatte som stiger er RCL og Telenor, begge marginalt, med kursoppgang på henholdsvis 0,4 prosent og 0,5 prosent til henholdsvis 256 kroner og 40,60 kroner.

Telenor la fredag morgen frem resultater som viser at konsernet gikk med underskudd i fjerde kvartal. Tallene var imidlertid bedre enn analytikerne ventet, og Telenor stiger altså til tross for svak kursutvikling for sektoren ellers i Europa.

Merkantildata satte torsdag norgesrekord i nedskrvning og kursen falt med x prosent. Kursfallet fortsetter fredag og etter en drøy times handel er kursen ned 1,9 prosent til kurs 42,10 kroner. Selskapet ligger på toppen av omsetningslisten etter at Orkla har kjøpt 10,2 millioner aksjer i selskapet til kurs 42,90 kroner.

Tomra la også frem resultat for fjerde kvartal og overskuddet er som ventet kraftig redusert etter tap på det amerikanske selskapet Wise Recycling. Selv om Tomra ser stor usikkkerhet i Europa i første kvartal opprettholder selskapet imidlertid tidligere vekstmålsetting på 30 prosent i 2001.

Selv hensyntatt tapet i fjerde kvartal var Tomra-resultate svakere enn analytikerne ventet.

Elkem har også lagt frem resultat for fjerde kvartal fredag, og selskapet skuffet analytikerne. Kursen faller med 3 prosent til 160 kroner. Omsetningen er likevel forholdsvis beskjeden.

Nera faller med hele 2,7 prosent til kurs 42,60 kroner etter at kursen har gått svært bra tidligere i uken etter overraskende gode resultater. Fredag preges imidlertid selskapet av rystelsene som telekomselskapet Nortel sendte ut i går, og kursen faller.

I Europa er det som nevnt særlig produsentene av telekomutstyr som faller i kurs. Eltek preges av dette, men kursfallet er likevel kun på beskjedne 1,9 prosent. Eltek handles til kurs 205,50 kroner.

Som vanlig er på dager da sentimentet innen teknologiaksjer er råttent, troner spekulasjonsaksje nummer én - Opticom - på taperlisten. Kursen er ned 4,7 prosent til 612 kroner.

StepStone er i ny bunnotering og aksjen ligger nå under 9 kroner. StepStone noteres i morgentimene fredag til kurs 8,65 kroner, eller ned 8,8 prosent fra torsdag.

Klokken 11.20 ligger totalindeksen på 1.364,76 poeng, eller ned 0,65 prosent. På hovedlisten er det omsatt aksjer for i underkant av 1,3 milliarder kroner.