- Northug hadde ikke vunnet om han måtte starte fem minutter etter de andre

Slik mener Erna Solberg norske bedriftseiere taper for utenlandske.

FOLKEMØTE: 
 Erna Solberg, (H),  og Ketil Solvik-Olsen (FrP)i debatt med venstresida under folkemøte på Norges Handelshøyskole i Bergen torsdag kveld
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FOLKEMØTE: Erna Solberg, (H), og Ketil Solvik-Olsen (FrP)i debatt med venstresida under folkemøte på Norges Handelshøyskole i Bergen torsdag kveld Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jens Stoltenberg (Ap), Erna Solberg (H), Audun Lysbakken (SV), Kjetil Solvik-Olsen (Frp) og Knut Arild Hareide (Krf) debatterte i kveld økonomi under NRKs folkemøte ved Norges Handelshøyskole.

Formueskatt Det tok ikke lang tid før debatten gikk ut på noe av det som skiller de rødgrønne fra de borgerlige, skatt og skattelette. Solberg mener formueskatten gjør det vanskelig for bedriftseiere.

- Det er urettferdig at formueskatten bare betales av norske bedriftseiere. Petter Northug er Norges, eller verdens, beste skiløper. Men han hadde ikke vunnet femmila om han hadde startet fem minutter etter de andre. Det er slik dere opererer med norske eiere, formueskatten er en straff for å være en norsk eier, sier Erna Solberg til statsminister Jens Stoltenberg.

- Vi vinner femmila både på ski og økonomi. Vi har de beste skiløperne og de beste økonomiske resultatene i Europa. Ideen om at det ikke er mulig å få til noe som helst i Norge er rar. Vi skal gjøre det bra i økonomi, men vi kan ikke starte med å gi masse penger til de rikeste, svarer Stoltenberg.

- Stort hinder Gründer Alf Bjørseth var tilstede i salen og fortalte at han føler seg motarbeidet av myndighetene.

- Jeg er ikke nullskatteyter, har aldri vært det, og kommer aldri til å bli det. Det bekymrer meg at jeg,  som lidenskaplig grunder opplever at formueskatt på arbeidende kapital, den kapitalen vi skal legge inn i selskapet for å få nye arbeidsplasser, er et stort hinder, sier Bjørseth.

Han sier at han blir sett på som en riking som skal tas og ikke en som holder hjula i gang i Norge, hva sier du til det, Stoltenberg? spør programlederen.

- Jeg synes at han er en flott gründer. Jeg var næringsminister da du startet, og det var et flott industrieventyr, som skapte mange arbeidsplasser. Dette viser at det er mulig å starte bedrifter i dette landet. Du tjente ifølge mediene tjente du noe sånt som 500 millioner kroner da du solgte deg ut av REC, det er bra. Men jeg mener at folk som får mange hundre millioner kroner i formue også kan bidra litt, sier Stoltenberg, og legger til at formueskatten vil gjøre forskjellene i Norge større.

- Bekymret Sist NHH var nevnt i en stor sak forbundet med valget var da en masteroppgaven fra konkluderte med at norske bedrifter ikke lider under formuesskatten, i motsetning til hva Bjørseth sier.

Da Solberg ble konfrontert med dette avbrøt hun intervjuet.

I begynnelsen av debatten ble Stoltenberg konfrontert med at han tidligere har fortalt at det har blitt 59 000 nye bedrifter, og ikke nevnte at 49 000 i samme periode gikk konkurs.

- Det som er hovedbekymringen min er at hvis du legger dette sammen med det sentralbanksjefen sier, at veksten i Norge stort sett kan skyldes høyere oljepriser, så gir det faresignaler om at vi ikke bruker den beste økonomiske perioden i Norge på riktig måte, sier Solberg.

Nye arbeidsplasser Stoltenberg sier at han ikke mente å gjøre noe annet enn å opplyse om hvor mange nye bedrifter det kom til.

- Det som sier noe om den totale veksten er hvor mange nye arbeidsplasser det har blitt, og vi har fått 255 000 nye arbeidsplasser, to av tre av dem er i privat sektor, sier Stoltenberg.

Erna og Jens i duell
Kveldens debatt ble avsluttet med duell mellom Stoltenberg og Solberg.

- Jeg ber deg ikke om å avklare alle spørsmål, men jeg vil gjerne vite hvilken hovedlinje og hovedretning dere skal ha. For eksempel i diskusjonen om totalbruk av oljepenger, sa statsministeren til sin rival.

- Jeg mener vi har avklart veldig mye, svarte Solberg.

 

- Vi har avklart om det blir borgerlig flertall på Stortinget, så blir det borgerlig regjering. Det er nytt. Det er faktisk første gang alle borgerlige partier er tydelige på det. Og vi har også avklart mye politikk, for eksempel hvordan vi skal satse på kunnskapssamfunnet i åra framover, hvordan vi skal bruke frivillighet mer, hvordan vi skal satse mer på rusomsorgen for de svakeste — områder du knapt svarer på. Eneste mantraet du har er handlingsregelen, og at du har fine tall. Jeg synes det er på tide vi snakker om framtidsdiskusjonen, sier Solberg.

- Det er ikke dumt å ha fine tall. Det er et uttrykk for gode resultater. Det er ikke mulig å snakke seg bort fra at Norge går bra. Mange ønsker å flytte til Norge, det er kanskje det sterkeste uttrykket for at det går bra her. Vi har lagt fram felles politikk på hva vi vil i framtida. Vi har lagt fram en enorm satsing på samferdsel, en svær melding om kunnskap, og som første regjering lagt fram langtidsplan for forskningen. Og poenget: vi har avklart hvem vi vil skal sitte i regjering, sier Stoltenberg.