Northug kan vente seg bot på flere hundre tusen kroner

Og ikke noe forsikringsoppgjør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Petter Northug innrømmet i går kveld fyllekjøring etter å ha krasjet sin Audi inn i autovernet i General Bangs vei i Trondheim tidlig søndag morgen. Skistjernen stakk også fra ulykkesstedet.

Det er foreløpig ikke kommet noen formell siktelse mot Northug, og det vil trolig ta uker før svarene på blodprøvene er klare.

Den erfarne advokaten Mette Yvonne Larsen sa i går til Dagbladet at Northug trolig må sone i fengsel. Straffutmålingen vil blant annet avhengig av promillen (se faktaboks).

Bot Det som uansett er klart, er at Northug i tillegg kan vente seg en klekkelig bot.

Vanlig rettspraksis er at tiltalte i promillesaker dømmes til å betale halvannen brutto månedslønn.

Hva Northug faktisk har i måneden, er ikke helt klart. I 2012 viste skattelistene at han hadde en nettoinntekt på 1 653 192 kroner, en skatt på 474 796 kroner og formue på 11 963 609 kroner.

De tallene sier i utgangspunktet ikke så mye om bruttoinntekten hans. Tallene går rett og slett ikke opp, hvis en tar utgangspunkt i vanlige metoder, opplyser Rune Pedersen i Pengeforlaget og mannen bak smartepenger.no.

- Det kan skyldes at han kan ha opprettet et fond for idrettsutøvere, og at han ikke har tatt ut stort derfra, noe han heller ikke trenger. Inntekter som kommer inn i fondet, beskattes ikke før det blir tatt ut. Den reelle inntekten er trolig langt høyere enn det som fremgår av skattelistene, sier Pedersen.

Ikke noe «øvre tak» Inntekten hans i 2011 og 2010 var ifølge skattelistene begge årene over tre millioner kroner. Kjetil Gjøen, tingrettsdommer i Sunnmøre tingrett og medlem av dommernes mediegruppe, sier retten vanligvis tar utgangspunkt i ligningstallene.

- Politiet må forberede saken, og også innhente opplysninger om inntekt. Da vil eventuelle kapitalinntekter også være relevante, sier Gjøen til Dagbladet.

Han sier det ikke er noe «øvre tak» for personer med høy inntekt. Men retten kan bruke skjønn. Prinsippet i straffeloven § 27 om at det bør tas «særlig hensyn til den dømtes formuesforhold» kommer også inn.

- Høyesterett har slått fast at det prinsippet kommer inn også i saker om ruspåvirket kjøring. Men prinsippet anvendes gjerne overfor tiltalte med svært lav inntekt, som kan få en bot som ligger under halvannen ganger bruttoinntekt, sier Gjøen.

En dom fra august i fjor fra Sandefjord tingrett viser et eksempel på hvordan høytlønte promillekjørere kan dømmes. En mann ble dømt til 24 dagers fengsel og til å betale en bot på 320 000 kroner, etter at han ble tatt med en promille på 1,3. Mannen hadde en brutto lønnsinntekt på 3,2 millioner kroner i året, tilsvarende 265 500 i måneden. Halvannen brutto månedsinntekt ble da 398 250, men bota ble satt ned til 320 000 på grunn av mannens tilståelse.

I tillegg til bota risikerer Northug også å måtte betale erstatning for den leasede ulykkesbilen fra sponsoren Audi, skriver Adressa. Han vil trolig heller ikke få igjen på forsikringa, da promillekjøring som regel fører til full avkortning. VG skriver at han også risikerer å betale erstatning for de materielle skadene på rundkjøringen som fikk gjennomgå.