Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nortura truet av nedleggelse i ti år

I dag kom den endelige avgjørelsen.

SISTE STUT: 1.april 2011 slaktes siste stut ved slakteriet til Nortura i Ålesund. Nedleggelsen kommer ikke som et sjokk på fabrikksjef Svein Egil Nilsen og de ansatte.
Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
SISTE STUT: 1.april 2011 slaktes siste stut ved slakteriet til Nortura i Ålesund. Nedleggelsen kommer ikke som et sjokk på fabrikksjef Svein Egil Nilsen og de ansatte. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||ÅLESUND (Dagbladet): 315 millioner kroner forventer slakterigiganten Nortura å spare etter at konsernledelsen i dag vedtok å ta bort 487 arbeidsplasser.

267 av disse er administrative stillinger over store deler av driften.

Resten, 220 ansatte må gå som en følge av at slakteriene i Sortland, Haugesund og Ålesund legges ned.
 
Trist dag
 - Selv om det lenge har vært snakk om nedleggelse, og at vi dermed var litt forberedt så er det jo svært trist, sier fabrikksjef Svein Egil Nilsen ved Norturas slakteri i Ålesund til Dagbladet.

Det er ikke første gang arbeidsplassene ved slakteriet har vært gjenstand for diskusjon hos konsernledelsen.

Nå er imidlertid beslutningen tatt og 75 medarbeidere må se seg om etter annet arbeid.

- Vi har vel vært i en kontinuerlig omstilling de siste ti årene, og nedleggelsesspøkelset har truet like lenge, om ikke lenger, sier Nilsen.


- Hvordan tok de ansatte beskjeden?

- Tungt. De synes det er trist, selv om de nok var forberedt på at dette kom til bli realitetene.

Omstiling
 Det er nesten femti års slakteridrift som avsluttes når nærmeste nabo til Color Line Stadion i Ålesund får lysene slukket for siste gang, etter planen 1.april 2011.

Forutsetningen er i følge ledelsen at den nye fabrikken i Malvik i Sør-Trøndelag står ferdig og er i god drift.

Skjæreaktiviteten ved slakteriet i Ålesund avsluttes allerede mai neste år.

For ti år siden ble slakteriet i Nordfjord lagt ned, og i 2004 la Nortura ned i Molde.

Mange av de som jobbet på disse slakteriene pendler nå til Ålesund og har dermed allerede vært gjennom en nedleggelse.

Nå må de pendle nordover til Malvik eller sørover til Førde.

- I tillegg til disse er det en del som arbeider her fra andre land. Disse bor på hybel og for dem spiller det egentlig ikke noen rolle hvor de bor, om de kan omplasseres.

- For det er vel et spørsmål midt oppe i dette?

 - Ja. Allerede over helga starter vi på arbeidet med å omstille de ansatte. Dette er en prosess vi kommer til å ha gående fram til stenging.

Store endringer
Mye har endret seg siden slakteriet på Volsdalsberga i Ålesund ble planlagt. Endringer som har ført til tvungen omstilling.
 
- Når slakteriet åpnet i 1961 kom dyra med båt og slakteriet lå således godt plassert. Nå fraktes de med bil, samtidig som det blir færre, men større gårder. Dette fører til at bilen slipper så mange stopp for å holde på 8 timersregelen for frakt av dyr og kan dermed kjøre over lengre avstander. På den måten har vi kommet i en slags skvis mellom Malvik og Førde, sier Svein Egil Nilsen.

Regionalt problem
Heller ikke for ålesundsordfører Bjørn Tømmerdal (H) kommer nedleggelsesvedtaket som en bombe.

Men han mener det er flere enn ordføreren i Ålesund som burde være bekymret etter at kommunen og regionen har mistet flere store arbeidsplasser.

For en måned siden besluttet Posten å ta bort 40 årsverk, nå står Nortura for tur.

- Vi har foreslått å ha et slakteriknytepunkt i regionen, for å ta vare på åtte timers regelen i et fylke med mange ferger og forsinkelser. Slik ser det ikke ut til å bli, og vedtaket om nedleggelse er trist. Heldigvis ser det ut til at Nortura tar godt vare på de ansatte i den prosessen som kommer, sier Tømmerdal.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media