Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norunn (82) ble slått av tenåring ved sitt eget hjem: - Kom uten forvarsel

- Jeg hørte bråk utenfor.

SLÅTT TIL: Norunn Lemberget (82) ble slått i ansiktet etter en diskusjon med en tenåringsgutt. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RENA (Dagbladet): - Jeg har bodd på Rena hele livet, og har aldri opplevd noe slikt, sier Norunn Lemberget (82) til Dagbladet.

Norunn og venninna Grethe Vermundsberget (80) er fremdeles rystet etter mandagens dramatiske hendelse ved 82-åringens bolig, midt i Rena sentrum.

På en video som nå er viden spredt på sosiale medier, blir Norunn slått hardt i ansiktet av en tenåringsgutt.

- Jeg hørte bråk utenfor. Siden jeg og en annen har bilen parkert her, var jeg redd for hærverk, så jeg gikk ut. Der sto fire ungdommer som jeg ikke kjente fra før, sier 82-åringen.

Ungdommene etterkom ikke anmodningen. Norunn, som på dette tidspunktet sto innenfor inngangsdøra, gjentok at de måtte fjerne seg.

- «Her har dere ikke noe å gjøre», sa jeg, og fortalte dem at dersom de ikke ville gå, skulle jeg ringe politiet. Da de fremdeles ikke fjernet seg, låste jeg opp døra og gikk ut, forteller 82-åringen.

- Uten forvarsel

På videoen ser man Norunn stå og snakket til en gutt , som plutselig slår henne i ansiktet.

- Jeg gjentok at jeg skulle ringe politiet om de ikke gikk. Da fikk jeg en knyttneve - den kom uten forvarsel, og jeg rakk ikke å reagere, forteller 82-åringen.

- Hva skjedde så?

- Jeg så at jeg blødde, og brillene lå på bakken. Jeg gikk inn og ringte politiet, forteller Norunn. Norunn får knapt gå i fred i Rena sentrum. Stadig kommer folk bort og er bekymret over det som skjedde i går kveld. «Hvordan går det med deg, Norunn?» spør en eldre mann.

KOM FRA DET MED HOVEN LEPPE OG ØM TANN: - Takk gud for at det ikke ble brukt kniv, sier Lemberget. Foto: Hans Arne Vedlog
KOM FRA DET MED HOVEN LEPPE OG ØM TANN: - Takk gud for at det ikke ble brukt kniv, sier Lemberget. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Hva tenker du om det som skjedde?

- Det er forferdelig - det skal ikke skje. Men mest for ungdommene, sier Norunn, som uttrykker omtanke for dem.

- Tidligere bodde jeg midt mellom to skoler, og hadde kontakt med ungdommer hele tida, sier hun.

- De ødelegger for seg selv, konstaterer venninna Grethe. Norunn er veldig klar over videoen av angrepet, som svært mange nå har sett.

- De har filmet seg selv - det er veldig synd, og jeg håper endelig at den som har lagt den ut, tar den vekk, sier hun.

Hoven leppe og øm tann

De to venninnene sier det alltid har forekommet vold, men:

- Det har ikke vært slik som i dag. Det er blitt verre. Takk gud for at det ikke ble brukt kniv, sier Grethe.

Norunn har vært hos legen og fått konstatert ei hoven leppe og ei øm tann. Hun priser seg lykkelig over at det ikke gikk verre.

- Vil du være redd for å bo og gå utendørs på Rena etter dette?

- Nei, jeg er ikke redd. Men jeg synes det er synd at dette skulle skje med meg, sier Norunn Lemberget.

Flere straffbare forhold

I SENTRUM: Norunn Lemberget bor sentralt i Rena. Hun sier hun ikke vil være redd etter hendelsen. Foto: Hans Arne Vedlog
I SENTRUM: Norunn Lemberget bor sentralt i Rena. Hun sier hun ikke vil være redd etter hendelsen. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Saken startet da politiet fikk flere meldinger som gjaldt uro og ordensforstyrrelser blant en gruppe av ungdommer i alderen 14-16 år på Rena i 22.30-tida mandag.

Politiet opplyser at de har satt inn alle tilgjengelige ressurser i arbeidet med saken og politiet er nå kjent med følgende straffbare forhold:

  • Vold mot en kvinne på over 80 år.
  • Ran av en yngre gutt.
  • Trusler med kniv.
  • Flere tilfeller av skadeverk ved at dekk på biler er skåret opp, ruter på biler erknust i tillegg til knust vindu på en av stedets puber.
  • Bæring av kniv på offentlig sted.
  • Andre ordensforstyrrelser.
  • Forsøk på ildsettelse.

- Disse forholdene er stort sett gjort av enkeltpersoner med en eller flere personer som vitner. Unntakene er ranet og forsøket på grovt tyverei, hvor flere av de involverte var med, sier politioverbetjent Roger Næss til Dagbladet.

Politiet har også video av andre hendelser, som de mener er relevant i forbindelse med etterforskningen av den lange rekken kriminelle forhold som nå etterforskes.

- Politiet har mer enn det ene videoklippet, bekrefter Næss.

Politiet sier de er klar over at hendelser som dette kan skape uro og utrygghet i et lokalsamfunn, og saken er høyt prioritert.

Tre av de fire involverte tenåringene er avhørt, men ingen av dem er siktet.

- Ingen er foreløpig siktet i saken. Alle (de fire, red.anm) har status som mistenkt. I politiavhør har heldigvis ungdommen vist anger for det de har gjort, og skaden de har påført andre, sier politioverbetjenten.

Flyttet til hemmelig adresse

Dagbladet er kjent med at gutten som slår kvinnen i videoen som nå sirkulerer i sosiale medier har mottatt drapstrusler. Næss bekrefter også at politiet er kjent med at flere personer har ytret ønske om å oppsøke gutten.

- Der er det gjort flere tiltak. Personene som er involvert i hendelsen er ikke å finne på de adressene som er delt på nett. Noen av adressene er også konkret feil, men de er uansett flyttet til hemmelig adresse. Vi ønsker å ivareta alle i denne saken - både fornærmede og de mistenkte ungdommene, sier Næss.

Han oppfordrer publikum til å ikke dele videoen av voldshendelsen.

- Vi vet at videoen er delt, og at den fortsatt blir delt av veldig mange. Vår oppfordring er å slette videoen som deles, av hensyn til den fornærmede i saken. Videre vet vi også at personer med likt eller ligenende navn som gjerningspersonen, har mottatt ubehagelige beskyldninger og så videre i sosiale medier. Vi ber publikum om å avstå fra slik oppførsel, og understreker at lovverket gjelder også på internett, sier han.

Hans Marius Tessem, seniorrådgiver i Slettmeg.no, synes borgervernsprinsippet, som fort dukker opp i slike saker, er veldig problematisk.

- Handlingen som vises på videoen er forkastelig, men det er viktig å huske at man ikke kjenner hele konteksten. Det kan være forhold i livet til gutten som vi ikke kjenner til som er med på å nyansere bildet, sier Tessem til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!