Norway Cup-deltaker smittet av svineinfluensa

Bekreftet i kveld - men turneringen fortsetter som planlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EKEBERGSLETTA (Dagbladet): En deltaker på kjempearrangementet Norway Cup er smittet av H1N1-viruset og har dermed svineinfluensa. Det melder TV 2 i kveld.

Mathare United-spiller
Deltakeren er ikke offisielt identifisert, ut over at vedkommende skal være utenlandsk og mannlig. Til sammen 30 000 barn og unge fra 53 land deltar i turneringen, som etter planen skal gå til og med helga.

Norway Cup-ledelsen vil ikke si noe om spillerens nasjonalitet, men ifølge Dagbladets opplysninger skal han være 14 år og spille for det kenyanske laget Mathare United. Gutten skal være forsvarsspiller og blant lagets beste.

Mathare United, som kommer fra slummen i Nairobi, har i flere år vært høyprofilert under turneringen.

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, har tidligere uttalt til Dagsavisen at turneringen kan bli stengt i tilfelle et utbrudd av den verdensomspennende sykdommen. Samtidig har mange regnet med at et smittetilfelle vil forekomme.

Ytterligere fire prøver er sendt til analyse, men det er foreløpig uklart om noen av disse er positive.

Ledelsen for Norway Cup satt i 20-tida et møte på feltsykehuset på Ekebergsletta. Etterpå møtte Dagbladet sjeflegen ved feltsykehuset på Norway Cup, Odd-Arne Daljord.

KJEMPEMØNSTRING: 30 000 deltakere fra 53 land er samlet under turneringen, og mange deltar på fellesarrangement, som her under åpningen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
KJEMPEMØNSTRING: 30 000 deltakere fra 53 land er samlet under turneringen, og mange deltar på fellesarrangement, som her under åpningen. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Ville spille
- Personen som testet positivt, hadde noe høyere feber enn andre. Derfor tok vi prøve, sier idrettslege Daljord til Dagbladet.

Han forteller at vedkommende ikke har vært i kontakt med andre etter at han kom til legene ved feltsykehuset.

- Han har ikke vært veldig dårlig og ville faktisk spille igjen i dag. Vi har ikke tillatt dette fordi vi ønsker ikke å skape engstelse, sier Daljord.

Han forteller at de ikke har mistanke om svineinfluensatilfeller hos andre i spillerens omgangskrets, men at de følger med på det aktuelle laget.

Resultatene fra de fire andre prøvene vil trolig være klare i morgen formiddag.

Gir klarsignal
- Ingen er isolert så langt. De fire andre som har avgitt prøve, viser symptomer, men er ikke mistenkelige. Det bekreftede tilfellet var mer mistenkelig, sier Daljord.

I BEREDSKAP: Norsk Folkehjelp drifter feltsykehuset på Ekebergsletta, og et eventuelt sykdomsutbrudd er primært sykehusets ansvarsområde. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
I BEREDSKAP: Norsk Folkehjelp drifter feltsykehuset på Ekebergsletta, og et eventuelt sykdomsutbrudd er primært sykehusets ansvarsområde. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Idrettslegen forteller at de ikke har grunn til å endre opplegget for mesterskapet med det første.

- Worst-case-scenarioet er hvis 100 personer kommer inn på én dag. Da må vi vurdere situsjonen på nytt, sier Daljord, som legger til at Norway Cup-ledelsen har forventet at det ville forekomme svineinfluensatilfeller under årets arrangement.

- Jeg føler vi har kontroll, vi er ikke usikre, og vi har et godt mottaksapparat, sier idrettslegen.

- Kan ha vært smittet før Norway Cup
Etter at Dagbladet snakket med Daljord, ble det avholdt en pressekonferanse på Ekeberg i kveld. Der bekreftet legen at de andre prøvene som er sendt inn, ikke kommer fra samme lag som det bekreftede tilfellet.

- De fire prøvene er fra ulike lag og har ikke sammenheng med hverandre, sier idrettslegen.

Daljord la til at man ikke har full oversikt over aktivitetene til gutten som nå er bekreftet positiv.

- Vi vet ikke hvem han har hatt kontakt med, og vi vet ikke hva han har gjort før han kom inn til oss. Men ut ifra hva jeg vet, skal han ikke ha spilt kamper. Han kan ha vært smittet før han kom, fordi det er tre-fire dagers inkubasjonstid, sier sjeflegen.

I MØTE: De ansvarlige for Norway Cup satt i 20-tida i et informasjonsmøte etter svineinfluensafunnet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
I MØTE: De ansvarlige for Norway Cup satt i 20-tida i et informasjonsmøte etter svineinfluensafunnet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Lagledelsen var i 21.40-tida på vei til Lutvann skole for å hente spillerens klær og frakte dem til stedet hvor han oppholder seg.

Ikke overrasket
Norway Cup-sjef Frode Kyvåg er ikke overrasket over at arrangementet har fått sitt første tilfelle av svineinfluensaen.

- Dette påvirker ikke opplegget for arrangementet framover. Det er ikke overraskende at det kommer, sier Kyvåg til Dagbladet.

- Jeg forholder meg til legene på feltsykehuset, og det er de som må svare på om det er grunn til å være bekymret, sier Norway Cup-generalen til Dagbladet.

- Dette er som forventet, men vi har ikke annen bekreftelse enn det som er kommet fram i media, sier Helsedirektoratets pressetalskvinne Margrete Halvorsen til Dagbladet.

Halvorsen forteller at direktoratet ikke vil foreta seg noe før Norway Cup eventuelt ber om assistanse.

- I utgangspunktet er dette Norway Cups feltsykehus' ansvarsområde, sier pressetalskvinnen.

LAR CUPEN FORTSETTE: Idrettslege Odd-Arne Daljord ser ikke noen grunn til å stoppe cupen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
LAR CUPEN FORTSETTE: Idrettslege Odd-Arne Daljord ser ikke noen grunn til å stoppe cupen. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer

Forholdsregler
Norway Cup-ledelsen har tatt flere forholdsregler for å demme opp for smitten; blant annet må alle desinfisere hendene før de får gå inn i den svære felles spisesalen på Ekebergsletta.

- Det er ikke grunn til å oppføre seg annerledes nå på grunn av dette, bortsett fra å fortsette med å være nøye med håndhygienen, sier  Norway Cups sjeflege Odd-Arne Daljord til Dagbladet.

I helga ble 4H-leiren i Breim i Sogn og Fjordane avbrutt på grunn av H1N1-smitte. Mange ble satt i isolat.

LITE BEKYMRET: Norway Cup-general Frode Kyvåg er i utgangspunktet ikke spesielt urolig over sykdomsfunnet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET
LITE BEKYMRET: Norway Cup-general Frode Kyvåg er i utgangspunktet ikke spesielt urolig over sykdomsfunnet. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET Vis mer