Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Norwegian-aksjen stuper på børsen

Norwegian-aksjen falt rundt 30 prosent etter at Oslo Børs åpnet tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- For å styrke selskapets finansielle fleksibilitet, har Norwegian nå sikret tre milliarder kroner i egenkapital via en garantert fortrinnsrettsemisjon, skriver Norwegian i en pressemelding.

- Selskapet har i løpet av de siste årene investert betydelig i nye fly og lansert en rekke ruter, ikke minst interkontinentalt. Nå skal veksten avta og lønnsomheten skal opp.

Det førte til en blodrød åpning på Oslo børs. På et tidspunkt var kursen ned hele 30 prosent. Rett før klokka 09.30 hadde den steget litt, men var likevel ned hele 15 prosent.

Tiltak

Selskapet skriver i pressemeldingen at disse tiltakene skal føre til at kostandene reduseres:

  • Salg av fly og mulig etablering av et nytt eierselskap for deler av flyparken
  • Utsettelse av flyleveranser
  • Kostnadsprogrammet #Focus2019, der målet er å redusere kostnadene med minst to milliarder kroner i 2019
  • Optimalisering av basestruktur og ruteprogram
  • Kompensasjon fra motorprodusenten Rolls Royce knyttet til motorproblemer på selskapets Dreamliner-operasjon

- Norwegian har vært gjennom en lengre periode med kraftig ekspansjon. Veksten vil nå avta og selskapet vil ha et økt fokus på å redusere kostnader og investeringsforpliktelsene, skriver konsernsjef Bjørn Kjos.

- Gjennom fortrinnsrettsemisjonen vil selskapets balanse styrkes og selskapet vil ha økt fleksibilitet til å støtte denne utviklingen fremover. Vi er meget godt fornøyd med at våre største aksjonærer støtter Norwegians planer og strategi i et stadig mer konkurranseutsatt marked. Nå skal vi konsentrere oss om å optimalisere vår internasjonale virksomhet og redusere kostnader for å øke lønnsomheten, sier konsernsjef Bjørn Kjos.

Ekstraordinær generalforsamling

Kapitaløkningen skjer via en garantert fortrinnsrettsemisjon som sikrer Norwegian tre milliarder kroner i egenkapital. Emisjonen skal behandles på en ekstraordinær generalforsamling 19. februar. Selskapets presentasjon av fjerde kvartal 2018 fremskyndes til 7. februar.

Norwegian har mottatt forslag fra enkelte store aksjonærer om at representasjon fra selskapets aksjonærer bør økes i valgkomiteen på neste ordinære generalforsamling, og at vedtektene bør endres slik at styreleder ikke lenger er en fast medlem av komiteen, skriver TDN.

Det betyr at aksjonærene vil kaste Norwegians styreleder, Bjørn Kise, ut av valgkomiteen.

HBK Holding AS, selskapets største aksjonær, støtter forslaget, opplyses det i en melding fra selskapet tirsdag.

Ifølge DN har Bjørn Kise lenge både vært garantert plass i valgkomiteen, men også som leder i komiteen. På den måten har han vært ansvarlig for å foreslå seg selv som styreleder.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer