EASYJET: Norwegian forhandler med både EasyJet og Ryanair. Foto: David Charles Peacock.
EASYJET: Norwegian forhandler med både EasyJet og Ryanair. Foto: David Charles Peacock.Vis mer

Norwegian åpner for samarbeid med EasyJet

Norwegian har i halvannet år jobbet med en partneravtale med Ryanair, men nå kan britiske EasyJet komme irene i forkjøpet før året er omme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Siden januar i fjor har Norwegian pratet varmt om et samarbeid med Ryanair, skriver Finansavisen. Tanken er at det irske flyselskapet mater passasjerer fra sine mange baser i Europa inn til større flyplasser hvor Norwegian har langdistanseflygninger fra.

Samarbeidet vil også virke den andre veien. Amerikanere og asiater som kommer med Norwegian til Europa, skal kunne fly videre til mindre destinasjoner med Ryanair.

Uklare ansvarsforhold

Hovedutfordringen har ifølge Finansavisen vært at de to flyselskapenes billett- og datasystemer ikke snakker så godt med hverandre, så selskapene har ikke iverksatt planen.

Man har heller ikke blitt enige om hvem som skal bære ansvar og kostnader om passasjerer eller bagasje blir forsinket i ett ledd på reisen, og dermed ikke får blitt med på neste flygning.

Senest i fjor sommer sa Kjos på en pressekonferanse på Fornebu at han var klar til å fly Ryanair-passasjerer til andre verdensdeler bare de tekniske løsningene fungerte tilfredsstillende.

I januar i år uttalte Kjos i et intervju med CNN at han på sikt kunne ønske en avtale med EasyJet etter modell av den avtalen Norwegian jobbet med å på plass med Ryanair.

Kjos lettet på sløret

I går avslørte derimot Kjos på en konferanse i Paris at EasyJet, som er Europas nest største lavkostflyselskap, kan slå storebror Ryanair på målstreken.

– Vi snakker med begge, og vi er ganske sikre på at vi vil makte å etablere en løsning med en av dem i år, sa Kjos, ifølge Reuters.

Hvem av de to man først vil lansere et samarbeid med, kunne Norwegian-sjefen derimot ikke si noe om.

Leder langdistanse-kappløpet

Hos Norwegian vil de ikke utdype noe videre på det Bjørn Kjos sa i Paris.

– Vi har i lengre tid sagt at vi snakker med flere selskaper om mulig matesamarbeid fra ruter i Europa til ruter i USA og Asia, og vice versa. Et av dem er EasyJet. Noe annet har vi ikke å melde, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i en tekstmelding til Finansavisen.

Det norske flyselskapet har inntatt en lederposisjon blant lavkostselskapene når det gjelder å fly langdistanse. Ryanair har snakket om i det i årevis, men flyr fortsatt bare i Europa og til Nord-Afrika. Det samme gjelder Easyjet. Sistnevnte har 26 baser i syv land, mens Ryanair har 81 baser i 21 land.

Flere økonominyheter

Søndagens aksjetips
- Traderne har posisjonert seg for kronestyrking
Hit vil svenskene på sommerferie