Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norwegian sables ned i notat fra egne pilotfagforeninger:

Norwegian beskyldes for fagforenings­knusing i Italia

Norwegian-pilotenes paraply-organisasjon anklager flyselskapet for fagforeningsknusing mot italienske kolleger.

FAGFORENINGSBRÅK: Norwegian-sjef Bjørn Kjos' allianse med Espen Høibys bemanningsselskap OSM Aviation har tidligere ført til høylytt fagforeningsbråk i USA. Nå er en ny konflikt i gang - denne gang i Italia. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
FAGFORENINGSBRÅK: Norwegian-sjef Bjørn Kjos' allianse med Espen Høibys bemanningsselskap OSM Aviation har tidligere ført til høylytt fagforeningsbråk i USA. Nå er en ny konflikt i gang - denne gang i Italia. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Norwegian-ledelsen fortsatt krangler med de kabinansattes fagforening NCCA i USA, kommer en ny strid om ansatteorganisering til overflaten.

Nå er det piloter i en fagforening ved Roma-basen Norwegian har røket uklar med.

«De prøver å bruke en fagforening uten medlemmer blant pilotene til å knuse en fagforening som praktisk talt har 100 prosent medlemskap», skriver en pilot i fagforeningen ANPAC i Italia som ikke vil bli navngitt, til Dagbladet.

- Respekterer ikke

Ifølge ANPAC er 17 av 18 piloter ved den raskt voksende basen medlemmer hos dem.

Likevel har ANPAC siden januar forgjeves prøvd å bli anerkjent av Norwegian-ledelsen som representant for pilotene i Italia.

I februar fikk de støtte av 553 piloter i Norwegian-konsernet, som underskrev en anmodning til Norwegian om å anerkjenne ANPAC.

- Vi mener at de ikke respekterer organisasjonsfriheten, slik ting har pågått i Roma, sier nestleder Anders Storm Kopstad i Norwegian Pilots Group (NPG). Dette er en sammenslutning av pilotfagforeningene i Norwegian i Skandinavia, Storbritannia, Spania, Finland og Italia.

I et NPG-notat til Norwegian-ledelsen, som Dagbladet har fått tilgang til, brukes sterkere ord.

- RESPEKTERER IKKE: - Vi mener at de ikke respekterer organisasjonsfriheten, sier nestleder Anders Storm Kopstad i Norwegian Pilots Group (NPG). Foto: Privat
- RESPEKTERER IKKE: - Vi mener at de ikke respekterer organisasjonsfriheten, sier nestleder Anders Storm Kopstad i Norwegian Pilots Group (NPG). Foto: Privat Vis mer

«Fagforeningsknusing»

Der anklages Norwegian og flyselskapets bemanningsselskap OSM Aviation, som ledes av Espen Høiby, for «fagforeningsknusing» ved favorisering og utnyttelse av tette bånd til den konkurrerende fagforeningen CISL.

Ifølge notatet har CISL fått være til stede under OSM Aviations rekrutteringsarrangementer, og har formidlet CV-er i håp om at piloter skal bli medlemmer hos dem.

Framstillingen underbygges av anonymiserte tekstmeldinger og e-poster.

«Bevisene over avslører et forhold som er uetisk og som det profesjonelt kan stilles spørsmålstegn ved mellom Norwegian/OSM og en ekstern fagforening», heter det i notatet.

Det advares også om at framgangsmåten som beskrives «vil uunngåelig påvirke Norwegians langsiktige planer på en svært negativ måte, fordi det bare vil føre til konfrontasjon og til at arbeidernes misnøye øker.»

- Konstruert

OSMs kommersielle direktør Fredrik Øygard benekter ikke at CISL har formidlet CV-er og vært på rekrutteringsarrangementer. Han skriver at CISL er Italias nest største fagforening med over 4,4 millioner medlemmer.

«Vi er i prosess med å rekruttere totalt 600 piloter i 2017. Vi rekrutterer de beste og mest kompetente pilotene alle steder hvor vi opererer, helt uavhengig av hvilken fagforening de er tilknyttet», kommenterer Øygard.

«De ansatte velger selv hvem som representerer dem», skriver han også.

Ifølge Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen har ikke selskapet forpliktelser overfor NPG, fordi de ikke er formell avtalepart. Han oppfatter problemstillingen i NPG-notatet som «konstruert».

Ifølge Sandaker-Nielsen er det «et klart bevis på at vi respekterer organisasjonsretten» at de fleste av Norwegians medarbeidere i Europa og USA er tilknyttet en fagforening.

«KONSTRUERT»: Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen oppfatter problemstillingen i NPG-notatet som «konstruert». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
«KONSTRUERT»: Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen oppfatter problemstillingen i NPG-notatet som «konstruert». Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

«Det er ikke uvanlig at det kan være uenighet i forhandlingssituasjoner, men vi er opptatt av å tilrettelegge for gode prosesser og dialog for å sikre et godt samarbeid og gode løsninger som både trygger eksisterende arbeidsplasser og skaper grobunn for tusenvis av nye», skriver Sandaker-Nielsen.

«Vi forholder oss til de lokale fagforeningene i alle de landene vi er etablert og møter er en viktig arena for samtaler og forhandlinger. Vi takker nei til videre deltakelse i skyttergravskrigen Dagbladet legger opp til», skriver han også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media