MÅ VENTE: Norwegian-sjef Bjørn Kjos får ikke en midlertidig USA-tillatelse for Norwegians britiske datterselskap. Foto Magnus Hallgren / DN / TT / 
MÅ VENTE: Norwegian-sjef Bjørn Kjos får ikke en midlertidig USA-tillatelse for Norwegians britiske datterselskap. Foto Magnus Hallgren / DN / TT / Vis mer

Norwegian-datterselskap nektes midlertidig flytillatelse til USA

Midlertidig tillatelse avvises av prosedyre-grunner, mens en søknad om ordinær tillatelse behandles videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ved denne ordren avviser vi på prosedyre-grunnlag søknaden til Norwegian Air UK Limited (Norwegian UK, eller NUK)» skriver USAs transportdepartement i en avgjørelse nå i dag.

Etter at Norwegians irske datterselskap Norwegian Air International Limited (NAI) siden 2013 har ventet på en avgjørelse på sin søknad om flytillatelse til USA, søkte det britiske datterselskapet Norwegian Air UK Limited (NUK) om en «unntaks-tillatelse» i desember.

- Behøves ikke

Nå avvises altså denne søknaden om en midlertidig tillatelse, mens behandlingen av NUKs søknad om en ordinær tillatelse fortsetter.

«Norwegian opererer i dag med en norsk driftstillatelse som har alle flyrettigheter, og er derfor ikke avhengig av en midlertidig tillatelse for NUK», skriver Norwegian i en pressemelding nå i kveld.

En rekke fagforeninger og konkurrerende flyselskaper har gått imot Norwegians søknader til USAs transportdepartement (DOT).

Nye og komplekse

«Partene som går mot Norwegian UKs søknad har reist en serie betydelige spørsmål, i mange tilfeller direkte overlappende med spørsmål som vi har foran oss i den fortsatt pågående prosessen som involverer søknaden til Norwegian Air International Limited (NAI). Departementet har allerede karakterisert disse spørsmålene som nye og komplekse i NAI-konteksten, og når den samme konklusjonen i den foreliggende saken», skriver Transportdepartementet.

«Under disse omstendighetene finner ikke departementet at det er riktig eller i offentlighetens interesse å gi Norwegian UK et midlertidig unntak», skriver departementet.

«Dagens beslutning fra DOT innebærer at departementet vil bruke enda mer tid på å behandle søknaden om en permanent flytillatelse for Norwegian Air UK», skriver Norwegian i sin pressemelding.

Høringsbrev

I et ferskt høringsbrev skriver flere amerikanske fagforeninger at de mener Storbritannias folkeavstemnings-nei til fortsatt EU-medlemskap gjør det uklart hvilke avtaler som gjelder, slik Dagbladet skriver i dag.

De mener Norwegian Air UKs lisenssøknad derfor må legges på is.