Norwegian-fly evakuert i München

Må tømmes og luftes etter at propanflaske ble funnet i bagasjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MÜNCHEN/OSLO (Dagbladet.no): Et passasjerfly fra Norwegian med avgang fra München klokka 13.05 er evakuert og tømt for bagasje etter at gass sivet inn i kabinen.

- Det er funnet en propanbeholder i den innsjekkede bagasjen, og også kabinen er blitt gjennomsøkt, sier informasjonsdirektør Anne Grete Ellingsen i Norwegian til Dagbladet.no klokka 15.35.

Propan er en svært eksplosiv gass som selv i små mengder kan gjøre stor skade. I 2000 ble store deler av Lillestrøm evakuert etter at en propanbeholder i brann truet med å legge deler av byen i ruiner.

Tømmes helt

- Nå skal flyet tømmes helt og luftes og gassnivået sjekkes på nytt, før det flys tomt hjem til Norge; måleresultatene er fortsatt for høye. Passasjerene blir fløyet hjem med et annet tomt fly som vi sender nedover, sier Ellingsen.

Bagasjen, som er «infisert» av den høyeksplosive gassen, må luftes på flyplassen i flere dager, og så sendes hjem til Norge med bil.

Blant de 116 passasjerene som venter i avgangshallen i München, er skiskytteren Tora Berger, bronsevinner i gårsdagens VM-stafett.

Full utrykning

16 brannbiler, brannmenn, politi og sikkerhetspersonell ble utkalt og gjennomgikk bagasjen etter at det ble oppdaget gasslukt under innlastingen.

<strong><b>HOLDES IGJEN:</strong></b> Det ble full utrykning da noen oppdaget gasslukt i kabinen på Norwegian-flyet.
HOLDES IGJEN: Det ble full utrykning da noen oppdaget gasslukt i kabinen på Norwegian-flyet. Vis mer

Dagbladet.no\'s sportsreporter Sigve Kvamme er blant passasjerene på Norwegian-flyet. Han forteller at flyet i utgangspunktet var tre kvarter forsinket, da meldingen om gasslukt kom.

- Rett før klokka to sier kapteinen plutselig at det er oppdaget propanlukt. Han ber noen melde seg. Etter hvert kommer flere brannbiler, og etter et kvarters tid får vi beskjed om at propanbeholderen er lokalisert, sier Kvamme.

Fem minutter etter kommer kontrameldingen: Alle blir bedt om å forlate flyet. Bagasjen skal gjennomsøkes på nytt.

- Skrape i lakken

- Noen av passasjerene har snakket med kapteinen, og han mener München flyplass har fått seg en skrape i lakken. Bagasjen passerer tre forskjellige sjekkpunkter, og ingen av stedene er gassflaska blitt oppdaget, sier sportsreporter Kvamme, som irritert konstaterer at kvelden hjemme i Oslo er spolert.

På spørsmål om Norwegian akter å reagere overfor flyplassen etter episoden, svarer informasjonsdirektør Ellingsen:

- Det er klart dette medfører ekstrakostnader for oss, men det viktigste nå er å få passasjerene og flyet hjem. Eventuelle reaksjoner får vi ta stilling til seinere.

Ellingsen vet foreløpig ikke nøyaktig hva slags beholder det er snakk om, og hvorfor den befant seg i bagasjen.

Norwegian-fly evakuert i München

- Blir vanligvis oppdaget

Flyplasser i Norge er, i likhet med flyplassen i München, underlagt EUs retningslinjer for flysikkerhet. Informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo Lufthavn Gardermoen tror det må ha skjedd en glipp i dette tilfellet.

- Jeg kan ikke avsløre alle detaljer rundt kontrollen av innsjekket bagasje, men alt blir sjekket i flere stadier. Normalt blir for eksempel stor metallemballasje fort oppdaget, sier Kobro til Dagbladet.no.

- Kan det tenkes at all fokuseringen på eksplosiv væske har avledet oppmerksomheten fra annen farlig bagasje?

- Nei, det tror jeg ikke. Vi har ved flere anledninger oppdaget gassbeholdere i håndbagasjen, sier informasjonssjef Jo Kobro ved OSL.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer