Norwegian-fly måtte ta U-sving i lufta

Da beslutningen ble tatt om å sette Norwegians Boeing 737 MAX 8-fly på bakken, var flere av dem allerede i lufta.

Foto: Flightradar24/skjermdump
Foto: Flightradar24/skjermdump Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Etter flystyrten i Etiopia søndag, hvor et Boeing 737 MAX 8-fly styrtet og 158 mennesker døde, nektet først Norwegian å sette sine egne fly av samme type på bakken.

Tirsdag kom helomvendingen, og flyselskapet valgte å stanse bruken av sine 18 Boeing 737 MAX-fly etter anbefalinger fra europeiske luftfartsmyndigheter.

Til sammen er det ti av disse flyene som er i lufta per nå, skrev Dagens Næringsliv rundt klokka 15.30. I en pressemelding skriver Norwegian at alle deres 737 MAX 8-fly som er i lufta vil enten fortsette til destinasjon eller returnere til hjemmebase.

Tok U-sving

En gjennomgang Dagens Næringsliv har gjort viser at til sammen fem flyginger knyttet til Oslo er berørt.

En avgang som er ankommet fra Warszawa til Oslo, står allerede på bakken. Et fly fra Milano på vei til Oslo var ved 16-tiden over Tyskland. En avgang fra Oslo er allerede landet på Madeira. En flyging er på vei fra Oslo til Málaga og er i lufta over Danmark, mens et fly er på vei fra Oslo til Gran Canaria og ligger i ettermiddag utenfor Portugal tirsdag ettermiddag.

Et av disse flyene var på vei fra Arlanda i Sverige til Tel Aviv i Israel da beslutningen ble tatt, skriver Aftonbladet. Flyet måtte ta en u-sving over Romania og sette kursen mot Sverige igjen.

Flyet er ifølge Aftonbladet ventet å lande på Arlanda klokka 17.

Stenger luftrommet

Årsaken til ulykken i Etiopia er ikke fastslått, og Boeing framholder at det ikke er noen grunn til å stanse flygingene. Likevel har flere flyselskaper satt fly av denne typen på bakken, blant annet Norwegian. Også flere land har stengt luftrommet for fly av typen Boeing 737 MAX 8.

- Vi gjør nå vårt ytterste for å ivareta kunder som blir berørt og jobber med å omdisponere flyflåten, slå sammen flyginger og booker om passasjerer til andre flyginger for å begrense konsekvensene for de reisende, skriver Norwegian i pressemeldinga.

Selskapet beklager til de som blir berørt, men understreker at sikkerheten til deres passasjerer og ansatte alltid kommer først.

Avinor opplyser til NTB at de forsøker å legge til rette på Oslo Lufthavn for passasjerene som blir berørt.

- Vi har satt opp en del ekstra sitteplasser ved serviceskranken til Norwegian. Spørsmål om kabalen for dagene framover må Norwegian selv svare på. Det har vi ikke kunnskap om, sier kommunikasjonssjef Gurli Høeg Ulverud i Avinor.

Avinor har ikke fått informasjon om Norwegian-avganger til eller fra flyplassene andre steder i landet er berørt.

Disse har stengt luftrommet/satt flyene på bakken

Disse har satt sine Boeing 737 MAX 8-fly på bakken etter søndagens flyulykke i Etiopia eller stengt sine luftrom for trafikk for flytypen:

Stater: Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Irland, Singapore, Kina, Indonesia, Australia, Malaysia, Oman.

- Sikkerheten kommer først. Inntil all tvil er ryddet av veien, har jeg sørget for at tysk luftrom er stengt for Boeing 737 MAX med umiddelbar virkning, sa Tysklands samferdselsminister Andreas Scheuer tirsdag.

Flyselskaper: Ethiopian Airlines (Etiopia, selskapet som eide ulykkesflyet), Comair (Sør-Afrika), Cayman Airways (Cayman Islands), Gol Airlines (Brasil), Aerolineas Argentinas (Argentina), Norwegian, Icelandair

Kilde: NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer