Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norwegian-fly på bakken. Dette har berørte krav på

Om berørte reisende kan fremme krav om pengeerstatning kommer an på om situasjonen karakteriseres som en ekstraordinær omstendighet.

PÅ BAKKEN: Norwegian har satt Boeing 737 MAX 8-fly på bakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ BAKKEN: Norwegian har satt Boeing 737 MAX 8-fly på bakken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble det kjent at Norwegian, som har 18 Boeing 737 MAX-fly i sin flåte, har besluttet å sette samtlige MAX-fly på bakken etter anbefalinger fra europeiske luftfartsmyndigheter.

Nyheten kommer få minutter etter at britiske luftfartsmyndigheter offentliggjorde at de har beordret full stans i all trafikk med flytypen i britisk luftrom.

- Det er en litt spesiell situasjon, sier Thomas Iversen, seniorrådgiver i Forbrukerrådet til Dagbladet.

NYTT FLY: På bare seks måneder har den helt nye flytypen Boeing 737 Max 8 styrtet to ganger. Dette vet vi om flyet. Video: CNN Vis mer

- At Norwegian setter flere fly på bakken vil berøre en del passasjerer. Det kommer nok til å bli stor pågang hos andre flyselskaper. Dette vil nok føre til en «forstoppelse» i flytrafikken, sier han.

Krav på forpleining

Ifølge Iversen vil reisende med Norwegian-flyene, som nå settes på bakken, ha krav på forpleining. Det vil si mat, drikke og mulig overnatting hvis forsinkelsen blir på mer enn to timer.

- Ved innstilling har passasjerene rett på pengene tilbake, omruting med nytt fly så snart som mulig eller reise på et valgfritt tidspunkt senere, sier Iversen.

Reisende vil altså ha krav på mat, drikke og hotellopphold ved flyforsinkelser eller flyinnstillinger. Men om reisende, som er berørt av denne situasjonen, har krav på erstatning i form av penger er, ifølge Iversen, usikkert.

Ikke ekstraordinær omstendighet

- Sånn det ser ut nå ser det ikke ut som om reisende har krav på pengeerstatning, sier Iversen.

Ifølge Iversen må man som reisende vite hva årsaken til at flyene ble satt på bakken er før man sender klage til transportklagenemnda.

Som reisende kan man ha krav på erstatning på mellom 250 til 600 Euro, avhengig av reisens distanse, men du har ikke krav på erstatning dersom kanselleringen skyldes en såkalt ekstraordinær omstendighet.

- Ekstraordinære omstendigheter kan være ekstremvær, uforutsette sikkerhetstiltak, som tilfeller der luftfartsmyndighetene i enkelte land beordrer flyene på bakken, sier Iversen.

Denne situasjonen kan, ifølge Iversen, karakteriseres som en ekstraordinær omstendighet. Tommelfingerregelen er at erstatning faller bort hvis kanselleringen skyldes noe utenfor flyselskapets kontroll.

Myndigheter forbyr flyvninger

Bakgrunnen for beslutningen om å sette flyene på bakken er tragedien som inntraff søndag, da et Boeing 737 MAX 8-fly styrtet i Etiopia. 158 mennesker døde som følge av ulykken.

Siden har flere land valgt å sette sine fly av denne typen på bakken. Blant andre har Australia, Kina og Storbritannia valgt å stenge sitt luftrom for ulykkesflyet.

- Det er skremmende og tragisk når fly går i bakken.Det er bra at selskapet går gjennom flyene for å sikre eventuelle feil. Det som er ekstra spesielt i denne saken er at man ikke er klar over den tekniske årsaken til at flyene er satt på bakken, sier Iversen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!