Norwegian-fly stupte 14 000 fot

Fikk trykkfall i kabinen på vei fra Oslo til Bergen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Julehjemreisen ble en del mer dramatisk enn forventet for passasjerene på Norwegians ettermiddagsavgang fra Oslo til Bergen i dag. Plutselig falt trykket i kabinen, og flyet måtte stupe 14 000 fot (ca. 4270 meter).

- Plutselig falt oksygenmaskene ned, og flyet stupdykket. Jeg var nervøs for at vi skulle bli nødt til å nødlande, forteller Espen Haug (41), som reiste sammen med faren Kjell Haug (74).

- En del slet for å få på seg maska. Faren min fant ikke strikken og måtte holde maska foran ansiktet, sier Haug.

- Jeg har fløyet flere hundre ganger og har ikke opplevd noe slikt før. Vi fikk solide dotter i ørene, sier den utflyttede bergenseren til Dagbladet.no.

- Måtte utlikne

- Det som skjedde, var at flyet fikk et plutselig trykkfall mens det var i 24 000 fots høyde, og da faller maskene automatisk ned. Rutinene tilsier da at man skal gå raskt ned til 10 000 fot for å utlikne trykket, forklarer Anne Grete Ellingsen, informasjonsdirektør i Norwegian, overfor Dagbladet.no.

Etter den hurtige nedstigningen måtte flyet returnere til Gardermoen.

- Returlandingen forløp uten dramatikk, det var ikke snakk om noen nødlanding, sier Jo Kobro, informasjonssjef ved Oslo Lufthavn, til Dagbladet.no.

Espen Haug roser mannskapet for måten de taklet situasjonen på.

DRAMATISK: Oksygenmaskene falt forskriftsmessig ut da Norwegian-flyet fikk trykkfall og stupte 14 000 fot. Til venstre Espen Haug, til høyre faren Kjell Haug, som måtte holde maska med hånda. MMS-foto: ESPEN HAUG
DRAMATISK: Oksygenmaskene falt forskriftsmessig ut da Norwegian-flyet fikk trykkfall og stupte 14 000 fot. Til venstre Espen Haug, til høyre faren Kjell Haug, som måtte holde maska med hånda. MMS-foto: ESPEN HAUG Vis mer

- Kabinpersonalet og kapteinen var veldig dyktige. Alle passasjerene var rolige, med unntak av noen småbarn som gråt litt, sier 41-åringen.

Fikk oppfølging

Ellingsen i Norwegian opplyser at passasjerene fikk samtale med kapteinen etter landingen, og at de aller fleste har takket ja til å bli med et erstatningsfly til Bergen.

- Tre passasjerer har takket nei, noe vi har forståelse for. Vi prøver nå å hjelpe dem til å komme seg hjem på alternative måter, sier informasjonsdirektøren, som understreker at passasjerene aldri var i fare.

- Vi skjønner at noen finner en slik situasjon ubehagelig, men alt gikk i henhold til prosedyre, sier Anne Grete Ellingsen til Dagbladet.no.

Årsaken til trykkfallet er ikke brakt på det rene. Flyet skal nå saumfares og klargjøres på ny før det får lov til å ta av igjen.

- Vi satser på en bedre tur denne gangen, håper dette flyet er i mekanisk stand, sier Espen Haug til Dagbladet.no.