Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fly-trøbbel:

Norwegian har bestilt 100 stykker. Nå innstiller Boeing all testflygning etter mulig motor-trøbbel

Stopper testflygning etter mulig motorproblem. 

NORWEGIAN VENTER: Norwegian har bestilt 100 fly av typen Boeing 737 Max. Foto: Stephen Brasher / AFP / Getty / NTB Scanpix
NORWEGIAN VENTER: Norwegian har bestilt 100 fly av typen Boeing 737 Max. Foto: Stephen Brasher / AFP / Getty / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyprodusenten Boeing har innstilt alle testflygningene av sitt nye 737 Max-passasjerfly, som følge av mulige motorproblemer.

Norwegian skulle etter planen være det første europeiske selskapet på vingene med flytypen, en såkalt lanseringskunde.

- Dette kommer ikke til å forsinke starten av vår rute mellom USA og Edinburgh, skriver pressetalsmann Anders Lindström i en epost til det svenske nyhetsbyrået TT.

Testingen er stoppet midlertidig på grunn av en mulig feil i en viktig del i motoren. Boeing og motor-produsenten CFM sier til Reuters at de ikke vet hvor lenge problemet vil vedvare, skriver NTB.

Norwegian med stor ordre

Gigantselskapet sier at kjøpere ikke behøver å bekymre seg. Dette til tross for at flyene nå står på bakken - bare få dager før de etter planen skal leveres til Boeings kunder.

For fire år siden bestilte Norwegian 100 fly, med opsjon på like mange, ifølge Teknisk Ukeblad. Flyet betegnes som neste generasjons kort- og mellomdistansefly. Flyselskapet har planer om å sette 737 Max-flyene i trafikk på ruter mellom Europa og mindre byer i USA, skriver NTB.

- Rekkevidden muliggjør for eksempel ruter mellom Trondheim og New York, sa Norwegians kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen til TU i fjor.

Selskapet bekreftet i januar i år overfor CNN at de skulle motta flyene i mai:

- Norwegian blir første flyselskap som får levert Boeing (BA) 737 Max, og vi blir første flyselskap som tar denne helt nye flytypen i bruk.

American Airlines, Southwest (internasjonal lanseringskunde), Shandong Airlines og indiske SpiceJet er blant andre selskap som har plassert bestilling på flytypen.

737-modellen har vært en bestselger for Boeing. Ifølge selskapet vil den nye 737 Max-flåten bruke langt mindre drivstoff enn sin forgjenger, skriver BBC.

Skylder på underleverandør

Den britiske rikskringkasteren skriver at Boeing forrige uke ble varslet om et mulig problem med en komponent til flyets jetmotorer. Problemet skal ligge hos en underleverandør til CFM - selskapet som lager motorene til 737 Max-flåten.

Boeing opplyser imidlertid at de ikke har opplevd noen problemer med motorene, i løpet av over 2000 timer med testflygning.

- Med et ønske om å være i overkant forsiktige, bestemte vi oss for å innføre en midlertidig innstilling i testflygningene av våre Max-fly. Dette er i tråd med vårt fokus på sikkerhet for alle som bruker og flyr våre produkter, sier selskapet i en uttalelse til BBC.