I KRISEMØTE:  Moderselskapet Norwegian Air Shuttle holder i dag ekstraordinært styremøte om krisen i datterselskapet NAN, som nå streiker. Styreleder Bjørn Kise er her på vei inn til møtet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I KRISEMØTE: Moderselskapet Norwegian Air Shuttle holder i dag ekstraordinært styremøte om krisen i datterselskapet NAN, som nå streiker. Styreleder Bjørn Kise er her på vei inn til møtet. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Norwegian hevder fagforeninga avlyste forhandlinger

- Men det var aldri avtalt et møte, sier Parat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FORNEBU (Dagbladet): Norwegian-ledelsen har i over fem timer sittet i et krisemøte i selskapets lokaler på Fornebu. For datterselskapet NAN har siden lørdag hatt 70 piloter i streik.

Og onsdag streiker alle pilotene.

- Det var avtalt forhandlinger med fagforeninga i dag, men de kom ikke. Det var så vi kunne snakke sammen. Vi har hele tiden sagt at døra vår står åpen, sier pressetalsmann Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagbladet.

Når Dagbladet leser opp dette sitatet til kommunikasjonssjefen i Parat, ler han. Han sier det ikke var avtalt et møte i dag.

- Det hjelper ikke å ha døra åpen hvis ingen er hjemme. Vi har snakka med dem i fire måneder og det virker som de ikke har skjønt hva dette handler om, sier Arve Sigmundstad i Parat til Dagbladet.

- Det har ikke vært avtalt forhandlinger i dag. Får vi en slik invitasjon møter vi hvor som helst, når som helst. Det var i dag invitert til drøftelsesmøte, sier Halvor Vatnar i Norwegian Pilot Union (NPU) til Dagbladet.

- Hvorfor ikke møte til drøfting?

- Vi er i streik og forholder oss dermed bare til signaler om villighet til reelle forhandlinger om prinsipper, sier Vatnar til Dagbladet.

Han sier det er stor forskjell på et drøftelsesmøte og et forhandlingsmøte.

- Et drøftelsesmøte benyttes som oftest ved oppsigelser og avskjed. Ønsker selskapet et slikt møte vil vi stille opp, men da ønsker vi å bli informert om innholdet på forhånd, sier Vatnar til Dagbladet.

- Bare spekulasjoner Dagbladet fikk i helga tilgang til en intern melding fra pilotenes fagforening, som advarte mot en konkurs i pilotenes selskap. Norwegian har altså et morselskap, Norwegian Air Shuttle som nå har krisemøte, og tre datterselskaper. Det er datterselskapet som flyr i Skandinavia, NAN, som nå streiker.

Av den interne meldinga Dagbladet fikk tilgang til i helga, går det fram at pilotene frykter Norwegian skal slå deres del av selskapet konkurs.

- Hvordan kan dere forvente at de skal komme til forhandlingsbordet når pilotene sier de venter å høre om selskapet deres blir slått konkurs?

- Det er ingen fra ledelsen som har sagt noe om en konkurs. Dette er spekulasjoner i media som vi har sagt at vi ikke kan kommentere, sier Sandaker-Nielsen til Dagbladet.

Norwegian Pilot Union (NPU) og Parat har i dag også sittet i krisemøte om streiken. Fra onsdag av vil de ta ut alle sine piloter i NPU i streik

- Frykter dere en konkurs?

- Vi er forberedt på det. Men vi kan ikke se at Bjørn Kjos på noe som helst vis har noe å vinne på det, sier Sigmundstad i Parat til Dagbladet.  

Nekter egenmeldinger, truer med full streik De tok ut 70 piloter i streik på lørdag, men gjennom helga har flytrafikken gått mer eller mindre som normalt. Seks fly var i dag tidlig kansellert til og fra Oslo Lufthavn (OSL).

Norwegian har gjennom helga hentet inn andre piloter for å fly streike-strekningene.

- Når den ene parten gjør noe som forhindrer en streik, er det forkastelig. Det gjør at systemet vårt ikke fungerer. Jeg er usikker på om Norwegian aner konsekvensene av hva de gjør, sa leder i Parat Hans-Erik Skjæggerud til Dagbladet lørdag.

Samtidig opplevde Norwegian søndag at sykefraværet blant pilotene var dobbelt så høyt som vanlig. Dagbladet fikk i dag tidlig tak i en e-post som viser at Norwegian nå nekter sine ansatte å benytte seg av egenmeldinger.

Les også: Dette krever de

KONKURS-FRYKT:  I en intern epost sier fagforeninga for pilotene i Norwegian Air Norway (NAN), som nå streiker, at de stålsetter seg for at selskapet kan bli slått konkurs. Her er styreleder i NAN, Asgeir Nyseth, på Fornebu i Dag.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KONKURS-FRYKT: I en intern epost sier fagforeninga for pilotene i Norwegian Air Norway (NAN), som nå streiker, at de stålsetter seg for at selskapet kan bli slått konkurs. Her er styreleder i NAN, Asgeir Nyseth, på Fornebu i Dag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer