Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Norwegian ignorerer arbeids- og sikkerhetsstandarder

Amerikansk fagforeningsboss raser etter at Norwegians kabinpersonale kranglet med kapteinen og ble satt på bakken.

SJOKKERT: Lederen for Association of Flight Attendants (AFA), Sara Nelson (t.h.) er ikke nådig mot Norwegian. Her sitter hun sammen med lederen for Transport Workers Union, Harry Lombardo. Foto: AFA
SJOKKERT: Lederen for Association of Flight Attendants (AFA), Sara Nelson (t.h.) er ikke nådig mot Norwegian. Her sitter hun sammen med lederen for Transport Workers Union, Harry Lombardo. Foto: AFA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Sara Nelson leder fagforeningen for 42000 kabinansatte i USA, Association of Flight Attendants (AFA) langer kraftig ut mot Norwegian etter hendelsen på flyet fra New York til Stockholm 26. januar i år da det brøt vill krangel mellom kapteinen og besetningsmedlemmer. Flyet fløy, men fire av de kabinansatte ble ikke med.

Dermed krysset flyet Atlanteren i strid med sikkerhetsreglementet.

- På sikkerheten løs - Vi er sjokkerte, men ikke overrasket. Når arbeids- eller sikkerhetsstandardene blir ignorert, fører det til dårlige beslutninger. Dette er en kultur Norwegian dyrker. Ingen kontroll. Ingen respekt for de profesjonelle bidragene fra kabinbesetningen, som er ansvarlig for helse og sikkerhet for flyselskapets kunder. Vi kan ikke la ledelsens grådighet eller et løfte om billige billetter trumfe leksene vi allerede har lært, sier Nelson til Dagbladet.

Hun er bekymret for at dette kan gå på sikkerheten løs, og viser til flyulykker med dødelig utgang.

- Enhver forretningsmodell som er avhengig av drastiske kostnadskutt skaper en enorm risiko for at sikkerhetsmarginene forsvinner, sier Nelson.

- Graverende Norwegians informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen er sjokkert over uttalelsene.

- Dette er usaklige og udokumenterte påstander som vi tar sterk avstand fra, sier han til Dagbladet. Han sier at sikkerheten er og har vært første prioritet for Norwegian, og mener Nelson bør være forsiktig med å sammenlikne Norwegian, som har «plettfrie ulykkestall», med useriøse flyselskaper.

- Dette er kraftig kost, og noe av det mest graverende jeg noensinne har hørt, sier han.

- Sklir ut Sara Nelson mener Norwegian undergraver sikkerhetskulturen og arbeiderrettigheter ved å hyre inn arbeidskraft et eksternt bemanningsselskap, i OSM Aviation.

- Dersom dette tillates, sklir det fort ut, som vi kan se med dette ferske eksempelet, sier hun om hendelsen 26. januar.

- Vi er forpliktet som profesjonelle arbeidsgivere, til alle arbeidsregler i alle land der vi har ansatte, sier Sandaker-Nielsen. Han mener OSM Aviation ivaretar dette godt i USA.

- Opprørende Mandag fortalte en av de fire kabinansatte som ikke ble med på flygningen, Melania Kosanovich, til Dagbladet at hun etterpå har følt seg utsatt for en heksejakt fra Norwegian og toppsjef Bjørn Kjos. Hun og de tre andre er nå suspendert mens Norwegian gransker hendelsen. Norwegian har sagt at selskapet må avvente granskningen før de kommenterer konkrete utspill ytterligere.

Etter suspensjonen måtte Kosanovich kvitte seg med leiligheten, og er nå midlertidig hjemløs og sier at hun sliter med å forsørge sønnen (10).

ANKLAGES: Norwegian og toppsjef Bjørn Kjos er i hardt vær. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
ANKLAGES: Norwegian og toppsjef Bjørn Kjos er i hardt vær. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer

- Behandlingen hun har fått, er opprørende, men det vil fortsette dersom det ikke underlegges kontroll, sier Nelson.

Parat-samarbeid Hun tror mange amerikanere hadde blitt overrasket dersom de visste hvordan Norwegian leier inn kabinansatte via et eksternt selskap.

- Norge blir sett på som et land som gir progressiv beskyttelse i arbeidslivet. Bjørn Kjos forsøker å kapitalisere på dette generelle inntrykket i USA, sier Nelson, som forteller at AFA samarbeider med den norske fagforeningen Parat.

- Vi er takknemlige for at utfallet ikke ble verre for alle om bord på flyet den 26. januar. Men vi vil ikke være stille. Vi ønsker ikke å si «det var det vi sa». Vi ønsker å holde himmelen trygg. Det inkluderer også en tilstrekkelig respekt for arbeidernes rettigheter, sier Nelson.

HEKSEJAKT: Amerikanske Melania Kosanovich er en av de fire kabinansatte på Norwegian-flyet fra New York til Stockholm 26. januar som ikke ble med på turen etter en vill krangel med kapteinen. Hun mener hun er blitt utsatt for ei heksejakt i etterkant. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
HEKSEJAKT: Amerikanske Melania Kosanovich er en av de fire kabinansatte på Norwegian-flyet fra New York til Stockholm 26. januar som ikke ble med på turen etter en vill krangel med kapteinen. Hun mener hun er blitt utsatt for ei heksejakt i etterkant. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling