UENIGE: For to uker siden ble det klart at flere hundre Norwegian-piloter kunne bli tatt ut i streik, etter brudd i tariffoppgjøret. I dag møtes partene til tvunget mekling hos Riksmekleren. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
UENIGE: For to uker siden ble det klart at flere hundre Norwegian-piloter kunne bli tatt ut i streik, etter brudd i tariffoppgjøret. I dag møtes partene til tvunget mekling hos Riksmekleren. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.Vis mer

Norwegian jobber med beredskapsplan for hva som skal skje hvis 600 piloter tas ut i streik

Disse flyplassene kan rammes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvis Norwegian-ledelsen og pilotene ikke kommer til enighet om tariffoppgjøret innen midnatt søndag kan hele 600 piloter bli tatt ut i storstreik.

Nå jobber Norwegian med en beredskapsplan for hvordan det skal håndteres hvis flere av flyene blir stående på bakken fra mandag av.

- Vårt mål er å komme til enighet. Det er det selvfølgelig alltid — av hensyn til våre kunder. Vi jobber nå med en beredskapsplan der målet er at passasjerene skal bli ivaretatt på en god måte dersom det mot formodning ikke blir enighet i løpet av helga, sier Lasse Sandaker-Nielsen, informasjonssjef i Norwegian, til Dagbladet.

Han opplyser at kunder som skal fly med Norwegian til mandag vil få informasjon om hva som skjer, så fort beredskapsplanen er klar.

Dette har du krav på om flyene står på bakken

Flyselskapets ansvar Joachim Westher Andersen, medieansvarlig ved Oslo lufthavn Gardermoen, sier at de følger situasjonen gjennom helga.

- Vi følger situasjonen, og skal bistå Norwegian med å informere passasjerer så godt vi kan, sier han.

Andersen understreker imidlertid at det primært er flyselskapets ansvar å informere sine kunder om hva som skjer og hva de skal gjøre ved en eventuell streik, men at flyplassen selvfølgelig vil informere de som oppholder seg på Gardermoen så godt de kan.

- Når det er sagt så planlegger vi ikke for at det kommer til å blir streik. Vi planlegger for at alt skal gå som normalt, sier han.

Tvunget mekling For to uker siden ble det klart at flere hundre Norwegian-piloter kunne bli tatt ut i streik, etter brudd i tariffoppgjøret. Klokka 12 i dag møtes partene til tvunget mekling hos Riksmekleren.

- En streik vil ramme Norwegians baser på Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim, Arlanda (Stockholm) og Kastrup (København), opplyser leder i YS-forbundet Parat, Hans Erik Skjæggerud, i en pressemelding.

Parat representerer pilotene i meklingen, og mener ledelsen i Norwegian har endret pensjonsordningen i strid med tariffavtalen, og i tillegg brutt en erklæring Bjørn Kjos ga pilotene under forrige forhandlingsrunde.

- Det har kommet mange uttalelser fra Parat sin side, og det må stå for deres regning, sier Lasse Sandaker-Nielsen.

- Ikke uvanlig Sandaker-Nielsen sier at Norwegian ikke ønsker å kommentere meklingen ytterligere mens den pågår.

- Nå må vi i anstendighetens navn respektere arbeidslivets spilleregler. Meklingen foregår bak lukkede dører hos Riksmekleren og ikke i media, sier han.

Han påpeker at det ikke er uvanlig at arbeidstvister havner hos Riksmegleren.

- Vi var jo gjennom den samme runden i fjor. Da kom vi til enighet, og det er målet også i år.  

Forhandlingsleder Thore Selstad Halvorsen i Parat vil ikke uttale seg om selv meklingen før den har startet.

- Vi starter klokka 12, og har en meget vanskelig mekling foran oss. Det er vanskeligere enn i fjor, absolutt, sier han.

Han understreker likevel at de har et åpent sinn, og er innstilt på å prøve å komme til enighet med Norwegian-ledelsen.

RISIKERER STREIK: Norwegian-sjef Bjørn Kjos kan oppleve at 600 piloter går ut i streik og at en rekke fly står på bakken fra mandag av hvis partene ikke blir enige i løpet av helga. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
RISIKERER STREIK: Norwegian-sjef Bjørn Kjos kan oppleve at 600 piloter går ut i streik og at en rekke fly står på bakken fra mandag av hvis partene ikke blir enige i løpet av helga. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer