SKULLE TILBUDT NY JOBB:  Asker og Bærum tingrett har gitt en skadd pilot medhold. Her 
Norwegian-sjef Bjørn Kjos under avslutningen av streiken i vår. 
Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
SKULLE TILBUDT NY JOBB: Asker og Bærum tingrett har gitt en skadd pilot medhold. Her Norwegian-sjef Bjørn Kjos under avslutningen av streiken i vår. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer

Norwegian må betale 530.000 kroner til pilot

Skulle fått ny jobb etter ulykke, sier Asker og Bærum tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapet Norwegian må betale 530 000 kroner i erstatning til en pilot som ble skadd i en ulykke. Både morselskap og datterselskap har arbeidsgiveransvar, slår en dom fast, ifølge NTB.

Pilotens skader førte til at han ikke lenger kunne utføre sitt vanlige arbeid.

Asker og Bærum tingrett har i en fersk dom kommet fram til at piloten likevel skulle fått tilbud om annet arbeid i bedriften.

- Tingretten kom til at både Norwegian Air Norway AS og Norwegian Air Shuttle ASA hadde et arbeidsgiversansvar, i form av et tilretteleggingsansvar, og oppsigelsen ble kjent ugyldig fordi de ikke hadde oppfylt dette, sier advokat Christen Horn Johannessen til Dagbladet.

Har varslet søksmål
Tilknytningen til morsselskapet var selve kjernen i konflikten som førte til pilotstreiken tidligere i år. Parat varslet Norwegian i mars om et søksmål der pilotene vil kreve ansettelse i morselskapet framfor datterselskapet de nå er ansatt i.

Parat har avventet dom i den aktuelle saken i Asker og Bærum tingrett, og vil på mandag ta stilling til om de tar saken til retten på vegne av sine medlemmer.

-  Det er vi glad for å få bekreftet det som var vår påstand i den saken som er behandlet av tingretten. Den har stor relevans opp mot det søksmålsvarselet vi har sendt til Norwegian, sier leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud, til Dagbladet.

- Det som er interessant her er at retten helt klart sier at morselskapet NAS utøver reelle funksjoner som arbeidsgiver, og derfor anses som nettopp det. Det er en bekreftelse på det vi har påstått hele tida, nemlig at NAS er den reelle arbeidsgiver, sier han videre.

Advokat Christen Horn Johannessen sier at spørsmålet om hvilket selskap som faktisk har arbeidsgiveransvaret, er det samme som var tema under pilotstreiken i Norwegian tidligere i år, og at et søksmål «ikke er mindre aktuelt» etter denne dommen.

Norwegian: - Gammel sak Norwegian har ikke tatt stilling til om den ferske dommen fra Asker og Bærum tingrett skal ankes.
- Dette er en enkeltsak fra flere år tilbake som ikke nødvendigvis har betydning for de krav som ble framsatt under streiken, skriver kommunikasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en kommentar til Dagbladet.  

Han understreker at dommen nettopp har blitt kjent.

Asker og Bærum tingrett viser i dommen til en dom fra Høyesterett fra 1990 som sier at arbeidsmiljøloven ikke er til hinder for at flere virksomheter kan ha arbeidsgiveransvar overfor samme arbeidstaker i samme arbeidsforhold.

I tillegg til erstatning på 530.000 kroner til piloten, er Norwegian også ilagt sakskostnader på 127.000 kroner.