Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norwegian-pilotene forbereder seg på konkurs i morgen

Norwegian-pilotene advart av fagforeningen i dag.

VARSLER NORWEGIAN-KONKURS: Norwegian-pilotene stålsetter seg for at Norwegian-sjef Bjørn Kjos slår den norske delen av Norwegian konkurs. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
VARSLER NORWEGIAN-KONKURS: Norwegian-pilotene stålsetter seg for at Norwegian-sjef Bjørn Kjos slår den norske delen av Norwegian konkurs. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet har fått tilgang til en intern melding som Norwegian-pilotenes fagforening, Norwegian Pilot Union (NPU), sendte ut til sine medlemmer søndag.

Av meldingen går det fram at pilotene stålsetter seg for at Norwegians skandinaviske datterselskap, som nå er i streik, i dag vedtas nedlagt.

 - Dette vil jeg ikke kommentere på det nåværende tidspunkt, sier NPU-leder Halvor Vatnar til Dagbladet.  

Norwegian er nå organisert med et morselskap og tre datterselskap som opererer i ulike deler av verden. Det er datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN), som flyr i Skandinavia, som nå er i streik.

I meldingen Dagbladet har fått tilgang til, heter det:

«Det som forventes nå er at på hurtiginnkalt styremøte i NAS (hovedselskapet Norwegian Air Shuttle, journ. anm.) i morgen, vedtas NAN (det skandinaviske datterselskapet, journ. anm) nedlagt/konkurs.»

Videre går det fram at pilotene forventer at Norwegian vil friste med nye kontrakter i det eksterne bemanningsselskapet OSM, som leier ut piloter til Norwegian. I meldingen blir Norwegian-pilotene som nå belager seg på å miste arbeidsgiveren, skarpt advart mot å skrive under på nye kontrakter.

«Det vi videre har fått etteretningsopplysninger om, er at hver enkelt av oss (ca. 500 piloter) blir forelagt/fristet/truet/med kontrakter fra OSM som vi forventer er tilsynelatende neste like med nåværende Tariffavtale. Ingen må skrive under på separate og individuelle avtaler med firmaet!!! NPU medlemmene må kun forholde seg til NPU/Parat hva gjelder arbeidssituasjonen de nærmeste dagene».
 

Norwegian: Veldig alvorlig situasjon - Jeg har forstått at det har gått ut en melding fra NPU, og det jeg kan si om det er at det skulle bare mangle at ikke styret er opptatt av å diskutere den svært alvorlige situasjonen som selskapet er i. Når det gjelder detaljer rundt eventuelle styremøter, går ikke vi inn i det i kveld, sier kommunikasjonsdirektør i Norwegian Anne-Sissel Skånvik til Dagbladet.

- Jeg tenker at dette bygger på at alle nå begynner å forstå at selskapet er i en veldig alvorlig situasjon. Det som nå er igangsatt fra Parats side har konsekvenser, og alvorlige konsekvenser, ikke bare for ledelsen som man retter det mot, men for alle ansatte i selskapet. Dette er ikke et godt tiltak for å trygge arbeidsplasser i en konkurranseutsatt bransje, det må man ha med seg videre, fortsetter hun.

Dagbladet leser opp den delen av meldinga som dreier som angivelige trusler om nye kontrakter i OSM.

- Jeg kan ikke gå noe nærmere inn i enkeltheter, sier Skånvik til dette.

- Kan drive Norwegian ut av Norge Lørdag ble 70 Norwegian-piloter tatt ut i streik, etter at det ble brudd i forhandlingene mellom Norwegian og pilotene.  Onsdag skal streiken trappes kraftig opp. I løpet av kort tid vil da «nær samtlige skandinaviske piloter være i streik», melder Parat i en pressemelding.

- På lang sikt kan streiken drive Norwegian ut av landet. Men det tror jeg ingen vil, heller ikke fagforeningene. Så jeg regner jo med at man kommer fram til en eller annen form for kompromissløsning, slik man gjorde med de kabinansatte, det sa førsteamanuensis Espen Andersen ved Institutt for strategi og logistikk på BI til Dagbladet søndag.

Til TV 2 sa han tidligere i dag at han mener det er «en reell mulighet for at den norske delen av Norwegian kan gå under».

Andersen mener fagforeningene har lite å klage over, og skriver på bloggen sin at konkurransen med SAS har blitt hardere etter at sistnevnte flyselskap fikk lov til å gjeninnføre sitt bonus-program. Han mener det er helt på sin plass at Norwegian ber pilotene sine gå med på betingelser som er sammenlignbare med andre land - og med SAS-pilotenes.

FRYKTER KONKURS: Denne meldingen sendte Norwegian-pilotene ut til sine medlemmer i dag. Foto: Privat
FRYKTER KONKURS: Denne meldingen sendte Norwegian-pilotene ut til sine medlemmer i dag. Foto: Privat Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling