STREIKENDE OG SYKE PROBLEMER:
Norwegian-sjef Bjørn Kjos opplever problemer med å få flyene sine i lufta med både syke og streikende piloter. Her fra gårsdagens pressekonferanse om streiken.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
STREIKENDE OG SYKE PROBLEMER: Norwegian-sjef Bjørn Kjos opplever problemer med å få flyene sine i lufta med både syke og streikende piloter. Her fra gårsdagens pressekonferanse om streiken. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Norwegian-piloter akutt syke: - Dobbelt så mange som på en vanlig søndag

Norwegian rammes hardt av streik og sykdom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst åtte Norwegian-flygninger er i dag kansellert, og flere er forsinket. Norwegian rammes hardt av at 70 piloter fra og med i går ble tatt ut i streik. Samtidig opplever selskapet et uvanlig høyt sykefravær blant piloter akkurat i dag.

- Vi har hatt flere tilfeller av akutt sykdom i pilotkorpset. Sykefraværet er dobbelt så høyt som på en vanlig søndag, sier informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian til Dagens Næringsliv.

Norwegian ønsker ikke å spekulere i om sykefraværet i dag oppfattes som en aksjon fra pilotenes side som følge av streiken. Arve Sigmundstad, kommunikasjonssjef i Parat, som organiserer 685 piloter i Norwegian, avviser at det er snakk om en organisert aksjon, og at de ikke kjenner til det uvanlige fraværet.

Innenriks og i Skandinavia Morgenflyet fra Gardermoen til København er kansellert. Det samme er begge dagavgangene fra Oslo til Kristiansand, inkludert returen. Også ettermiddagsflyene fra Oslo til Stavanger og Bergen, kveldsavgangen til Bergen, og begge de seineste avgangene fra Bergen til Oslo er innstilt, skriver NTB.

To avganger fra København og Stockholm er også innstilt, mens én avgang fra Göteborg foreløpig er kansellert.

- Vi har dessverre noen kanselleringer i dag på grunn av streiken. Vi prøver å operere så mange fly som mulig. Berørte passasjerer på disse rutene har fått beskjed og vil bli booka om til neste flygning, sa Astrid Mannion, kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, til Dagbladet tidligere i dag.

- De flygningene som nå er rammet er kansellert, fordi de egentlig skulle betjenes av pilotene som nå er i streik, sier hun.

Det er Norwegian Air Norway og deres piloter som streiker. Derfor er det innenriksflygninger og flygninger innad i Skandinavia som rammes hardest. Noregian er likevel bestemt på å få passasjerene dit de skal.

- Målet vårt er å få passasjerene dit de skal. Mange av de passasjerene som har fått flygningene kanseller, er booka til neste flygning, sier hun.

Trappes opp 70 Norwegian-piloter ble fra i går tatt ut i streik. Onsdag trappes streiken kraftig opp, og da kan alle de 650 Norwegian-pilotene bli tatt ut i streik.

Oslo  20150228.
Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.) og Norwegian Pilot Union-leder Halvor Vatnar under en pressekonferanse om pilotstreiken i Norwegian i Parats lokaler i Oslo lørdag formiddag.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20150228. Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud (t.v.) og Norwegian Pilot Union-leder Halvor Vatnar under en pressekonferanse om pilotstreiken i Norwegian i Parats lokaler i Oslo lørdag formiddag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Arbeidstakerorganisasjonen Parat raste i går over Norwegians planer om å leie inn andre piloter til flygningene, og beskyldte Norwegian for streikebryteri, og mener praksisen deres er forkastelig.

- Dette er helt klart ikke streikebryteri, sa administrerende direktør i Norwegian, Bjørn Kjos, på en pressekonferanse i selskapets hovedkontorer på Fornebu.

Det er dermed full klinsj mellom fagforeningen og pilotforeningen og Bjørn Kjos, og det er ingenting som tilsier at partene vil komme til enighet med det første.

Fredag skrev Dagbladet at et titall piloter er på vei fra utlandet - Spania og/eller England - til Oslo og København for nødvendig å settes inn for de streikende pilotene. Flere utenlandske selskaper er blitt leid inn for å betjene Norwegians ruter. I går ble flere ruter flydd av blant annet portugisiske White Airways, latviske Smartlynx og Danish Air transport (DAT).

- Det er satt flere ruter til andre selskaper også i dag, sier Mannion til Dagbladet.

Her kan du lese om hvordan du som kunde rammes av streiken og hva du har krav på.