SLUTTER: Norwegian slutter å fly fra Rygge flyplass fra januar neste år. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
SLUTTER: Norwegian slutter å fly fra Rygge flyplass fra januar neste år. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Norwegian slutter å fly fra Rygge

Kundegrunnlaget er ikke godt nok. Nå leter Rygge etter selskaper med mindre fly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flyselskapet Norwegian slutter å fly fra Rygge fra og med januar 2012, opplyser selskapet i en pressemelding. Samtidig slipper Norwegian nyheten om at Bodø får sin første internasjonale rute som går til Las Palmas på Kanariøyene.

- Nå skal «bodøværingan» få sin første direkterute til Kanariøyene, det tror vi blir veldig populært, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian, til Dagbladet.

Manglende kundegrunnlag Norwegian-kunder kan imidlertid vinke farvel til Rygge flyplass fra januar neste år. Skånvik mener det er lite dramatisk for selskapet, da det er under én prosent av Norwegians trafikk som går fra flyplassen.

- Det var ventet en stund. Jeg synes ikke det er naturlig å gå inn på forhandlingene mellom oss og Rygge, men vi har hatt en god dialog en stund. Kundegrunnlaget på de rutene vi har hatt er ikke godt nok og vi trenger flyene til andre destinasjoner i rutenettet. Vi åpner opp utenlandsruter fra Ålesund, i tillegg til Las Palmas-ruta fra Bodø, sier Skånvik.

Ingen som har kjøpt seg reise med Norwegian fra Rygge vil bli rammet.

- Vi flyr ut sommerprogrammet og vi fortsetter de to innenlandsrutene til Trondheim og Bergen fram til 2. januar 2012, sier Skånvik.

17 prosent nedgang fra Rygge Oliver Orskaug, redaktør i fagpublikasjonen Reiselivsavisen som følger norsk luftfart og reiseliv tett, sier at Norwegians avgjørelse er en naturlig konsekvens av trafikkutviklingen og markedsgrunnlaget på Rygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Norwegians styrke er uniformerte flymaskiner, noe som er svært kostnadseffektivt. Men når markedsgrunnlaget er for lite, så flyr man med tap. I første kvartal i år, sank innenlandstrafikken fra Rygge med 17 prosent mot samme kvartal i fjor. Da blir Norwegians fly for store og det blir dermed en naturlig konsekvens at de legger ned, sier Orskaug til Dagbladet.

Trenger mindre fly For Rygge flyplass er det langt mer dramatisk enn for Norwegian at flyselskapet trekker seg. Flyplassen har ikke anledning til å oppgi hvor stor del av trafikken de nå mister, men det er klart at de er avhengig av å få inn en annen aktør for å fylle tomrommet etter Norwegian.

Rygge hadde i fjor et underskudd på 40 millioner.

- Vi synes det er synd at Norwegian velger å trekke seg, men vi har forståelse for at det ikke er markedsmessig grunnlag for tilbudet de har hatt. Det betyr for Rygges del at vi må se oss om etter andre type partnere på innenlandsrutene Norwegian har hatt, sier Silje Thoresen, markedssjef på Rygge flyplass.

- Hvis Norwegian mener det ikke er markedsmessig grunnlag for innenlandsreiser fra Rygge, hva sier det om det markedsmessige grunnlaget til Rygge flyplass?

- Vi må huske på at Norwegian har operert med en flytype som har 149 seter på sine innenlandsruter fra Rygge. Det er klart at innenlandstrafikken hadde fungert bedre med en mindre flytype som er bedre tilpasset markedsgrunnlaget, sier Thoresen.

Ryanair flyr 34 destinasjoner fra Rygge, samt at Cityairlines allerede har tatt over Norwegians Stavanger-rute som de hadde fra Rygge. Cityairlines og Widerøe er to flyselskaper som nå kan ta over for Norwegian fra Rygge, siden disse selskapene har mindre flytyper som er bedre tilpasset markedet fra Rygge.

- Vi skal jobbe steinhardt for å få på plass et innenrikstilbud fra Rygge, sier Thoresen.

Oliver Orskaug i Reiselivsavisen tror Rygge vil løse utfordringene med å fylle tomrommet etter Norwegian.

- Det er ikke dramatisk for Rygge. Ryanair vil sluke en del av det Norwegian gir slipp på, så innenrikstafikken vil nok løse seg, sier Orskaug.

Oliver Orskaug er tidligere journalist i Dagbladet.

- SYND: Silje N. Thoresen, markedssjef på Rygge lufthavn, sier at det er synd Norwegian nå dropper Rygge. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
- SYND: Silje N. Thoresen, markedssjef på Rygge lufthavn, sier at det er synd Norwegian nå dropper Rygge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer