Norwegian-streiken fortsetter etter at meklingen brøt sammen

Forhandlet i 16 timer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter rundt 16 timer ved forhandlingsbordet brøt meklingen mellom Norwegian og pilotene sammen ved 05.30-tida lørdag.

Det betyr at streiken fortsetter.

Det var riksmekler Nils Dalseide som ga beskjed om bruddet rett før halv seks, melder NTB.

- Partene har meddelt at de står fast ved sine tilbud som er uforenelige med hverandre, og at det ikke er grunnlag for å få til en mellomløsning. Da har vi måttet konstatere at ytterligere mekling ikke er egnet til å føre fram til en minnelig løsning som alternativ til en konflikt, sier Nils Dalseide.

Det kan bli nye møter allerede lørdag, uten at dette er avtalt på nåværende tidspunkt.

- Bare tar Det ble en meget lang natt for begge partene og Parat-leder Hans Erik Skjæggerud ankom lokalene rundt klokka 02.30. I tre-tida ble det servert pizza og brus.

- Vi har beveget oss mye siden forrige runde på mange ulike punkter. Til og med det som har vært det viktigste for oss — å få en tariffavtale med morselskapet. Der har vi presentert alternativer som innebærer at dette bortfaller, og at vi heller krever å få en nødvendig binding til selskapet, uten at det skal begrense selskapets behov, men bidra til å sikre våre medlemmers arbeidsplasser, sier Parat-lederen.

STREIKEN FORTSETTER: Norwegian-streiken fortsetter etter at meklingen brøt sammen grytidlig lørdag morgen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet.
STREIKEN FORTSETTER: Norwegian-streiken fortsetter etter at meklingen brøt sammen grytidlig lørdag morgen. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet. Vis mer

Halvor Vatnar, leder for Norwegian Pilot Union (NPU), sier det under de frivillige forhandlingene fredag og lørdagsnatten ble ført mer reelle forhandlinger enn da partene gikk fra hverandre for en uke siden.

Vatnar hevder imidlertid at selskapet rir prinsipper og at ledelsen ikke bryr seg om kostnadskutt bare de får lov til å knuse tariffsamarbeidet mellom pilotene.

- Vi har gitt i tidligere samtaler og vi har gitt mer i disse siste forhandlingene, blant annet gjennom større fleksibilitet og bortfall av kompensasjoner. Tidligere har vi lagt pensjon og forsikringer i potten. Problemet er at arbeidsgiver kun tar, uten å gi noe tilbake, sier Halvor Vatnar, leder for Norwegian Pilot Union (NPU) til NTB.

Pilotene la ifølge Vatnar fram et forslag til en helhetlig løsning som de mener samlet ville spare selskapet for mange titalls millioner kroner.

- Skuffet Norwegian mener de stakte seg langt i forhandlingene.

- Vi er veldig skuffet over at vi ikke klarte å komme til en avtale. Og vi er særdeles skuffet med tanke på de kundene som i dag også blir berørt av streiken, som da selvfølgelig fortsetter, sier kommunikasjonssjef Anne-Sissel Skånvik i Norwegian.

- Vi har lagt mye på bordet, vi har strukket oss veldig langt. Vi har blant annet gitt samtlige 700 piloter i Skandinavia en stillingsgaranti slik at de skal være helt trygge på jobbene sine, legger hun til.

Mange rammes Ifølge NTB var stemningen svært dårlig fram mot bruddet etter klokka 5 grytidlig lørdag morgen.

LANG NATT: 
Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud snakker med pressen i forbindelse med at det ble brudd i forhandlingene,  
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
LANG NATT: Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud snakker med pressen i forbindelse med at det ble brudd i forhandlingene, Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Rundt 650 Norwegian-piloter er tatt ut streik. Det rammer innenlandstrafikken i Norge, Sverige og Danmark - og flygingene mellom de tre landenes hovedsteder.

Anslagsvis 100 000 passasjerer er til nå rammet.

Streiken fortsetter og rundt 20.000 reisende rammes i dag.

• Se hvilke avganger som rammes i egen faktaboks.

Dagbladet kommer med mer.