Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Norwegian stuper - aksjonærene blør

Norwegian har falt over 35 prosent og verdien på selskapet har rast med nær 4 milliarder kroner.

NORWEGIAN: Aksjekursen raser og aksjeverdiene til Bjørn Kjos og de andre eierne stuper. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
NORWEGIAN: Aksjekursen raser og aksjeverdiene til Bjørn Kjos og de andre eierne stuper. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): - Blir det streik mener jeg det er fare for at Norwegian kan gå konkurs, uttalte Trygve Hegnar på HegnarTV tirsdag.

Nå er streiken et faktum og nesten alle innenriksflyvninger i Norge, Sverige og Danmark er kansellert. I tillegg er nesten alle avganger mellom Oslo, Stockholm og København kansellert.Noen flyvninger planlegges imidlertid å gå som normalt. Det er flyvninger til/fra Storbritannia, flyvninger til/fra Spania, flyvninger til/fra Finland, flyvninger til/fra USA og Thailand og noen flyvninger til europeiske byer som for eksempel Praha, Wien, Salzburg og Tallinn.

Full oversikt over Norwegians flyvninger her.

Men storstreiken til tross mener analytiker Dan Togo Jensen i Handelsbanken i Finansavisen i dag at Norwegian kan overleve.

Viktig konflikt
Selv om en langvarig streik vil koste Norwegian dyrt, tviler analytiker Dan Togo Jensen i Handelsbanken Capital Markets i København på at selskapet må be aksjonærene om penger for å holde seg i luften.'

- Norwegian har mulighet til å selge fly til en tredjepart og leie dem tilbake, og på den måten få frigjort kontanter. Man skal også huske på at streiken kommer i lavsesongen, samtidig som selskapet har kontanter i balansen, sier han til Finansavisen.

Kjos & co. har en relativt liten kapitalbase sett i lys av de fremtidige forpliktelsene, men investeringsplanene (capex) for 2015 er fullfinansierte.

- I 2016 og 2017 vil Norwegian få problemer med stigende capex dersom ikke driften forbedrer seg, sier Togo Jensen til avisen.

Derfor er det viktig for flyselskapets ledelse å ta en konflikt med pilotene, slik at kostnadene holdes i sjakk.

- For Norwegian handler det om å skape et utgangspunkt for å kunne drive effektivt i fremtiden, sier han.

Aksjonærene blør
Norwegian faller over 5 prosent på Oslo Børs onsdag morgen.

Aksjekursen har stupt den siste måneden, fra en topp på 316,2 kroner i slutten av januar til dagens kurs på 204 kroner.

Det tilsvarer et fall på over 35 prosent, noe som har redusert verdien på flyselskapet med 3,9 milliarder kroner, fra 11,1 milliarder kroner til knapt 7,2 milliarder kroner.

Største aksjonær i Norwegian er HBK Invest med Norwegian-sjefen selv, Bjørn Kjos, i spissen. HBK Invest eier 20,47 prosent av det børsnoterte flyselskapet.

Folketrygdfondet har en eierandel på 6,94 prosent, mens Skagen Vekst sitter med en eierandel på 4,41 prosent.

HBK Invest og Bjørn Kjos har fått sine aksjeverdier redusert med over 725 millioner kroner, mens Folketrygdfondet har mistet over 270 millioner kroner. Skagen Vekst sine aksjer i flyselskapet er blitt 172 millioner kroner mindre verdt.

Skagen sitter også med 3 prosent av selskapet gjennom Skagen Kon-Tiki, og for dette fondet er verdifallet på over 116 millioner kroner.

Flere nyheter Milliardsmell for Subsea 7
Frykter valutasmell på 300 millioner
Kundene flykter fra Norwegian

Hele Norges coronakart