Norwegian tilbyr fire dagslønner til piloter for å kjøpe fridagene deres

- Veldig mye penger.

TILBYR DOBBEL OVERTID: Flyselskapet Norwegian har tilbudt pilotene sine dobbel overtid hvis de velger å fly på fridagene sine. Foto: Scanpix
TILBYR DOBBEL OVERTID: Flyselskapet Norwegian har tilbudt pilotene sine dobbel overtid hvis de velger å fly på fridagene sine. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Norwegian kontaktet i formiddag Dagbladet og presiserer at ingen piloter har fått tilbud om fire dagslønner for å jobbe på en fridag, slik det står i artikkelen.

«Det er ikke snakk om noe nytt tilbud; våre skandinaviske piloter har alltid fått dobbel lønn for å selge fridagene sine.

Dette var en epost som spesifikt gikk ut til piloter som flyr under vår irske operasjon.

Altså; alle piloter har nå tilbudet om å selge fridager for dobbel lønn», skriver Astrid Gaustad Mannion i Norwegian i en epost.

Vi jobber med å oppdatere saken.

Over tusen passasjerer ble i går rammet etter at 18 flyvninger med lavprisselskapet Norwegian ble kansellert på kort varsel.

Kanselleringene skyldtes blant annet mangel på mannskap, og kom etter at en overtidsavtale mellom flyselskapene og pilotene utløp. Avtalen dreier seg om kjøp og salg av fridager, en avtale som Norwegian gjennom mange år benytta seg av.

Avtalen innebærer at selskapet kjøper fridager som pilotene i utgangspunktet har, i bytte mot at de blir overtidsbetalt. Det har vist seg å være svært lønnsom for pilotene, fordi overtida gjelder uansett hvor lite eller hvor mye man jobber i løpet av den fridagen man selger.

Har fått tilbud om dobbelt overtid

For å sikre seg mot nye kanselleringer har Norwegian valgt å sende ut en mail med et lukrativt tilbud til sine piloter om å kjøpe dem ut av fridagene.

I mailen står det

«God kveld alle sammen

Vær så snill å være oppmerksom på at ledelsen vil tilby dobbel overtid til alle som kan hjelpe oss ut av denne tøffe perioden.

SENDTE UT DENNE MAILEN: Norwegian tilbyr dobbel overtid for piloter som selger fridagene sine i perioden 4.-7. juli. Foto: Faksimile
SENDTE UT DENNE MAILEN: Norwegian tilbyr dobbel overtid for piloter som selger fridagene sine i perioden 4.-7. juli. Foto: Faksimile Vis mer

Takk på forhånd»

Norwegian bekrefter overfor Dagbladet at de har gitt pilotene tilbud om dobbel overtid for å kjøpe dem fri fra fridagene sine.

- Det stemmer at vi har tilbudt dobbel overtid til pilotene. Vi har strukket oss veldig langt for å lokke dem til å fly, sier Charlotte Holmbergh Jacobsson, pressekontakt i Norwegian.

- Har dere gitt dette tilbudet til alle pilotene?

- Alle piloter som flyr kortdistanse-ruter har fått tilbud om å selge fridagene sine i bytte mot dobbel overtid, sier hun.

Jacobsson har ikke detaljer på hvor mye pilotene skal få utbetalt for overtiden, annet enn at hun mener det er svært lønnsomt for pilotene som takker ja.

- Det viktigste for oss er at våre passasjerer kommer seg av sted. Kundene våre er viktige for oss, og vi er villige til å gjøre veldige my for at de skal komme seg fram.

- Veldig mye penger

Halvor Vatnar er leder for pilotforeningen som organiserer de skandinaviske pilotene i Norwegian. Han har sjøl ikke fått meldingen om ekstra penger.

- Hvis de tilbyr å betale dobbel av dobbel betaling, blir jo det fire dagslønner, som er veldig mye penger. Dette er jo et veldig godt bevis på at Norwegian har for lite piloter til å gjøre planlagt produksjon: At de faktisk planlegger ordinær drift med overtid, i stedet for å ansette tilstrekkelig antall piloter, sier Vatnar.

Han fløy i går tur-retur Oslo-Malaga, og skal se den siste EM-kvartfinalen før han må til sengs – for nok en lang flydag i dag.

- Piloter jobber rundt 60 timer i uka, og flyr 12-13 timers-økter. Hvis vi da skal jobbe ekstra på fridagene, blir pilotene fulle av fatigue, sier han.

IKKE FÅTT TILBUD OM OVERTID: Halvor Vatnar leder fagforeningen for pilotene i Norwegian. Han har ikke fått mailen med tilbud om overtid. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
IKKE FÅTT TILBUD OM OVERTID: Halvor Vatnar leder fagforeningen for pilotene i Norwegian. Han har ikke fått mailen med tilbud om overtid. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Vatnar har nå bedt Norwegians vernetjeneste om å få dokumentasjon på de ansattes sykefravær de siste dagene.

- Det går jo rykter om at det er sykeaksjoner og andre aksjoner på gang, men det er noe jeg ikke kjenner til. Slike beskyldninger gjør meg sint, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer