Norwegian trykket annonse for ulovlig eggdonasjon

- Bør ikke ha reklame for noe som er forbudt i Norge.

REAGERER: - Norwegian bør ikke ha reklame for noe som er forbudt i Norge. Selv om loven kun gjelder i Norge, er det ikke greit å reklamere for det samme i utlandet, sier Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe. Foto: Bjørn S. Kristiansen / Dagbladet
REAGERER: - Norwegian bør ikke ha reklame for noe som er forbudt i Norge. Selv om loven kun gjelder i Norge, er det ikke greit å reklamere for det samme i utlandet, sier Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe. Foto: Bjørn S. Kristiansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Norwegians nyeste utgave av sitt engelskspråklige flymagasin «N by Norwegian» er det trykket en annonse om eggdonasjon. I Norge er eggdonasjon forbudt.

Det er en fertilitetsklinikk i Hellas som annonserer over en helside i flymagasinet, skriver Dagen.

Klinikken prøver å lokke til seg skandinaviske kunder og frister med sentral beliggenhet og gode resultater.

Annonsen er trolig ikke ulovlig ettersom eggdonasjon er forbudt i Norge, men lovlig i mange andre europeiske land, blant annet Sverige, Danmark, Finland og Island.

Flere reagerer likevel på at Norwegian har trykket annonsen.

- Norwegian bør ikke ha reklame for noe som er forbudt i Norge. Selv om loven kun gjelder i Norge, er det ikke greit å reklamere for det samme i utlandet, sier Senterpartiets helsepolitiske talskvinne, Kjersti Toppe, til avisen.

Forbrukerombud Gry Nergård kan ikke umiddelbart slå fast at annonsen er ulovlig, men mener det er en etisk vurdering om det er umulig å markedsføre eggdonasjon i utlandet når det er forbudt i Norge. Ombudet vil vurdere saken nøyere.

Norwegian beklager at annonsen sto på trykk og sier at det er en glipp.

- Dette beklager vi selvfølgelig. Vi har klare instrukser på hva vi godtar og ikke av annonser. Det som ikke er lov til å annonsere for i Norge, er utenfor våre retningslinjer, sier markedsdirektør i Norwegian, Stine Steffensen Børke.

(NTB)