Notat avslører: «Tette bånd» til Saudi-Arabia

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-profil Aamir J. Sheikh sier organisasjonen de skal ha fått nesten 13 millioner kroner fra, er uavhengig av Saudi-Arabia. Utenriksdepartementet mener noe annet.

FIKK PENGER: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og senteret han etablerte skal ha fått millioner fra det eksperter sier er en regimetilknyttet, muslimsk organisasjon i Saudi-Arabia. Pengene ble formidlet via den profilerte Høyre-politikeren Aamir J. Sheikh. Her forklarer vi saken. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har avslørt at den Saudi-Arabia-baserte organisasjonen Muslim World League (MWL) har betalt nesten 13 millioner kroner til en stiftelse Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs står bak, ifølge dokumentasjon Dagbladet har tilgang til.

Av dette ble 1,4 millioner kroner overført videre til Kjell Magne Bondevik personlig og 5,4 millioner til senteret han etablerte, Oslosenteret.

Bondevik og Sheikh har hele tiden sagt at Muslim World League er en frittstående internasjonal organisasjon, uavhengig av Saudi-Arabia. De viser også til at en rekke andre, anerkjente internasjonale aktører har fått støtte fra MWL.

Også MWL-leder Mohammad al-Issa understreker at MWL er uavhengig av saudiarabiske myndigheter.

Det norske utenriksdepartementet mener på sin side at Muslim World League er sterkt tilknyttet myndighetene i Saudi-Arabia.

Det avsløres i et dokument Dagbladet har fått innsyn i, fra november 2019. UD bekrefter på Dagbladets forespørsel at vurderingen fortsatt står ved lag to år etter:

- UD legger til grunn at MWL har tette bånd til Saudi-Arabias myndigheter. Samtidig ser vi at MWL jobber aktivt for å distansere seg fra politikken og har vist flere tegn på åpning utad, sier pressetalsperson Guri Solberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer