Noterte på lapper

UD har tidligere hevdet at de ikke registrerte savnet-opplysninger på gule lapper, men Reinås-utvalget bekrefter det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Utenriksdepartementet, som har ansvar for nordmenn i utlandet i en krisesituasjon, har hele tiden hevdet at de har hatt beredskapsplaner i tilfelle en katastrofe. Media har ikke fått se planene, selv om de har bedt om det.

Reinås-utvalget avdekker at UD ikke maktet å registrere opplysninger fra de pårørende som klarte å komme gjennom til UD på telefon.

* Fra katastrofen inntraff 05.10 søndag 26. desember til rundt klokken 13.00 samme dag ble alle opplysninger notert ned på lapper og alminnelig skrivepapir.

* Det var en UD-ansatt som på eget initiativ laget en enkel database på PC på Word søndag ettermiddag. Men selv ikke dette var et tilfredsstillende verktøy for å registrere mange opplysninger.

* Natt til 27. desember valgte man å bruke programmet Excel, men heller ikke dette fungere tilfredsstillende. Blant annet kunne ikke flere saksbehandlere ha tilgang til samme database samtidig.

* Den 28. desember forsøkte man å overføre data til et program kalt Access, men det fungerte heller ikke godt nok.

* Like før midnatt, tirsdag 28. desember bestemte man seg for å ta i bruk dataprogrammet FileMaker Pro. Dette er kjøpt inn av UD til bruk ved katastrofer, men det ble ikke tatt i bruk tidligere fordi ingen ansatte visste riktig hvordan det skulle brukes. Programmet kan brukes av flere saksbehandlere samtidig.

* UD satt til slutt på over 8000 registreringer, men de hadde ikke et system for å vaske listene skikkelig, slik at tallet ble redusert.

Utvalget konkluderer med at det er vanskelig å forstå hvorfor ikke Kripos og Politidirektoratet, eventuelt Justisdepartementet, umiddelbart tok registreringen opp med UD og var langt mer pågående med hensyn til å få overført arbeidet til Kripos.