NÅ MARIE MADELEINE STEEN: Den bedrageridømte kvinnen, da som Marie Madeleine Larsen, på Elverum i desember 2011. Foto: Privat.
NÅ MARIE MADELEINE STEEN: Den bedrageridømte kvinnen, da som Marie Madeleine Larsen, på Elverum i desember 2011. Foto: Privat.Vis mer

«Notorisk svindler» med «hensynsløs» metode fikk strafferabatt

Marie Madeleine (59) tilsto sju nye bedragerier - kan slippe med åtte måneder i fengsel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kvinnen med de mange bedrageridommene og enda flere navnene - sist Marie Madeleine Steen - er dømt til ett år og åtte måneders fengsel for sju nye, grove bedragerier i Oslo-området i fjor.

Den 59 år gamle kvinnen, som het Marie Madeleine Larsen forrige gang hun ble dømt i Oslo tingrett for fem år siden, svarte ja på spørsmål om straffskyld for alle tiltalepunktene i retten i forrige uke.

På tross av at dommeren bruker begrep som «notorisk svindler» og «hensynsløs måte bedrageriene er begått på», er dommen fire måneder mildere enn påstanden fra aktor.

Hun har fått 20 prosent strafferabatt for å ha tilstått de sju bedrageriene, melder Aftenposten, som omtaler dommen først.

Åtte måneder av dommen må sones i fengsel. Hun slipper å sone det ene, betingede året av straffen dersom hun ikke gjør noe straffbart i prøvetiden på to år.

Første dom i 1992

Kvinnens første dom for liknende forhold er registrert fra Nedre Romerike tingrett i 1992.

- Jeg er fornøyd med at retten har tatt hensyn til min argumentasjon for en mildere straffutmåling. Min klient er kjent med dommen, men har ennå ikke gitt formell beskjed om hun godtar eller anker, sier forsvareren, advokat Lars Leversen, til Dagbladet.

I retten viste forsvareren til en rekke andre bedrageridommer med bare betinget fengsel, og at domfelte i bedragerisaker mot NAV først har måttet sone når beløpet har oversteget drøyt 90 000 kroner (1G).

Før den siste rettssaken i Oslo tingrett 16. mai, var det allerede berammet en straffesak i Danmark første uke i juni for tilsvarende forhold der i landet i fjor.

Oslo-politiet etterforsker to nye bedragerianmeldelser mot 59-åringen fra de siste månedene - på Nesodden og i Porsgrunn.

På spørsmål om saken i Danmark, svarer advokat Lars Leversen, at han ikke kjenner til noen andre saker enn den han nettopp har bistått med i egenskap av fast forsvarer i Oslo tingrett.

- Behov for bekreftelse

- I skjerpende retten legger retten, på samme måte som i 2007 og 2012, vekt på den hensynsløse måten bedrageriene er begått på. Bedrageriene framstår som planlagte, og tiltalte har utnyttet de fornærmedes følelser og det ønsket som de fornærmede gjennomgående har hatt om å hjelpe henne, heter det i den ferske dommen.

I Oslo tingrett sist uke viste aktor, politiadvokat Nora Eek-Nielsen, til to helsevurderinger av tiltalte fra tidligere saker.

En såkalt prejudisiell rapport fra 2007 konkluderte med «personlighetsforstyrrelse».

En personundersøkelse utført av Kriminalomsorgen i København i forkant av den forrige rettssaken i Oslo tingrett i 2012, pekte på at hun hadde «behov for bekreftelse/oppmerksomhet ved å svindle andre».

Nå forklarte hun seg for lukket rett om forhold fra barndommen.

DOM NR. NI: Aktor, politiadvokat Nora Eek-Nielsen oppsummerte saken i Oslo tingrett 16. mai til kvinnens 9. bedragerisak. Her sammen med forsvareren, advokat Lars Leversen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
DOM NR. NI: Aktor, politiadvokat Nora Eek-Nielsen oppsummerte saken i Oslo tingrett 16. mai til kvinnens 9. bedragerisak. Her sammen med forsvareren, advokat Lars Leversen. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

De sju tiltalepunktene

som tiltalte Marie Madeleine Steen erkjente seg skyldig i:

27. juni 2016: lånte 2.000 kroner av kvinnelig student (22) til hotell etter angivelig sykehusoperasjon, mot 200 dollar som sikkerhet. To dager etter greide hun å få tilbake de 200 dollarene av kvinnen, men «sønnen» kom aldri tilbake med de 2 000 kronene.

23. august: fikk overnatte hos kvinne på Kalbakken i Oslo, som hun traff på flybussen. Påskudd var av at hun var til kreftbehandling uten tilgang til lommebok og nøkler. Kom tilbake 30. august og fikk bo hos samme kvinne en natt til.

Dagen etter fikk hun kvinnens kjæreste, en 48 år gammel IT-ingeniør til å kjøre seg fra Oslo til «kreftbehandling» i Fredrikstad, og lånte samtidig 2.000 kroner av han. Kvinnens sønn skulle samme kveld komme tilbake med pengene og en kasse øl som takk for hjelpen.

24. august: fikk låne 2.100 kroner til hotell av mann på jobb i pizzarestaurant på Nedre Prinsdal, hadde ikke tilgang til lommebok og nøkler.

28. august: Lysebu hotell: fikk sjekke inn uten gjenglemt bankkort, som sønnen skulle komme med. Etterlot seg regning på 2.558 kroner.

15. september: Frogner: fikk utlevert varer for 760 kroner fra firmakontoen til Oslo universitetssykehus, der hun angivelig jobbet.

1 . oktober: Henrik Ibsens gate: fikk utlevert av student og delstidsanatt (25) fire kaker fra Pascal til angivelig 50-årsdag, hadde ikke tilgang på lommebok og nøkler og skulle komme tilbake og betale regningen på 1.952 kroner.

17. oktober: Pilestredet: forledet butikkeier (54) til å låne seg 500 kroner, hadde blitt frastjålet lommebok på trikken, var alvorlig kreftsyk og bekymret for hvordan hun skulle komme seg hjem.