Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Novitsjok-ofre syke etter å ha tatt på infisert gjenstand

ETTERFORSKER: Politiet ved hjemmet til paret som nå er syke etter å ha tatt på en gjenstand infisert med nervegiften novitsjok. <br>Foto: Steve Parsons / PA / AP / NTB Scanpix
ETTERFORSKER: Politiet ved hjemmet til paret som nå er syke etter å ha tatt på en gjenstand infisert med nervegiften novitsjok.
Foto: Steve Parsons / PA / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to britene som ble eksponert for nervegiften novitsjok, ble syke etter å ha vært i berøring med en infisert gjenstand, opplyser britisk politi.

De to, Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45) ligger fortsatt kritisk syke på sykehus.

– Etter at det er tatt flere prøver av pasientene, vet vi nå at de ble utsatt for nervegiften etter å ha vært i berøring med en infisert gjenstand, opplyser politiet i en uttalelse torsdag.

Politiet vil ikke si hva slags gjenstand det er snakk om.

Hastemøte

Britene krever en forklaring fra Russland etter den nye hendelsen med novitsjok, mens Russland krever unnskyldning for falske anklager.

Den britiske regjeringens kriseutvalg møttes torsdag, noen dager etter at to personer ble kritisk syke i Amesbury, like ved Salisbury, etter å ha blitt forgiftet av det britene mener er nervegiften novitsjok.

Etter hastemøtet kom innenriksminister Sajid Javid med en kraftig oppfordring til Russland om å gi dem mer informasjon om bruken av novitsjok i Storbritannia.

Han understreket at russerne ikke har vært samarbeidsvillige siden den tidligere russiske dobbeltagenten Sergej Skripal og hans datter Julia ble forsøkt drept med novitsjok-giften i Salisbury i mars.

Krever unnskylding

Russland på sin side advarte torsdag det britiske politiet mot å bli involvert i et «skittent politisk spill» og krevde samtidig en unnskyldning fra den britiske regjeringen.

Den britiske regjeringen baserer sine antakelser på tester gjort ved et laboratorium i forsvarets forskningspark Porton Down. Porton Down brukes blant annet til utvikling og testing av kjemiske våpen.

Det er nå opp til forskerne å slå fast om nervegiften i de to tilfellene er fra samme produksjonsserie, uttalte Neil Basu, sjef for det britiske antiterrorpolitiet, på en pressekonferanse onsdag.

Kritisk

– Vi har på nåværende tidspunkt ingen formening om hvordan nervegiften har dukket opp, sa Basu og oppfordret folk til ikke å plukke opp gjenstander noe sted uten å vite hva det er.

Det britiske paret ble lørdag funnet bevisstløse i småbyen Amesbury, omkring 13 kilometer fra Salisbury. Tilstanden til de to er fremdeles kritisk.

Venner har identifisert paret som Dawn Sturgess (44) og Charlie Rowley (45). Politiet har ikke frigitt navnene, men bekrefter at det dreier seg om to britiske statsborgere på 44 og 45 år fra distriktet.

– Ikke attentat-mål

Det er ingenting ved deres bakgrunn som tyder på at de skulle være mål for et attentat, mener politiet.

– Vårt utgangspunkt er at de ble ofre for enten konsekvensene av det forrige angrepet, eller noe annet, men at ikke noe var rettet direkte mot dem, sa sikkerhetsminister Ben Wallace torsdag formiddag.

29 år gamle Sam Hobson sier han er en venn av paret, og at han var sammen med dem hele fredag, i butikker og i parken Elizabeth Gardens.

Men neste morgen ble sykebiler tilkalt til Rowleys hus der Sturgess var blitt akutt syk. Senere samme dag var han selv til stede da også Rowley ble syk.

– Han svettet enormt, siklet, og han var ikke tilsnakkendes. Han laget rare lyder og gynget fram og tilbake. Det er som om han var i en annen verden, sier Hobson.

Forgiftning

Det var 4. mars Skripal og hans datter Julia ble funnet bevisstløse på en benk i Salisbury, der Skripal bodde. Datteren var på besøk fra Russland. Analyser viste at de to var blitt forgiftet med novitsjok, men begge overlevde.

Britiske myndigheter anklager Russland for å ha stått bak. selv om de ikke har noen bevis for det, mens Russland avviser beskyldningene.

Saken utløste diplomatisk krise mellom Russland og Storbritannia, og etter hvert også mellom Russland og resten av Vesten etter hvert som andre land stilte seg på britenes side.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!