Nøyaktig slik som sist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det hører med til vårt særegne forhold til Europa at en del av debatten dreier seg om regler for debatten og prosedyrer for avstemninger. I det siste har vi hatt et par innslag av denne typen. Sist kom det ett fra statsminister Kjell Magne Bondevik, som på mandag gikk inn for to folkeavstemninger dersom spørsmålet om norsk medlemskap blir reist i neste stortingsperiode. Første avstemning skal gjelde om Norge bør søke medlemskap en tredje gang. Hvis det blir flertall for, og EU går med på å forhandle fram en avtale, skal forhandlingsresultatet legges ut til en ny folkeavstemning.
  • Statsministeren har en viss støtte for denne tanken hos politikere som ser med gru på en ny runde som ender i nok et knapt flertall for nei. Fellesforbundets Kjell Bjørndalen går inn for en variant der det bare holdes folkeavstemning om hvorvidt Norge skal søke. Deretter vil han at Stortinget skal vedta forhandlingsresultatet.
  • Vi har liten sans for begge forslagene. Omtanken for forhandlerne som eventuelt skal banke på hos kommisjonen i Brussel med to avviste forhandlingsresultater i veska, er selvsagt rørende. Men den er ganske perspektivløs. Vi er overrasket over at erfarne politikere og fagforeningsfolk ikke ser det helt innlysende, nemlig at en ny søknad om medlemskap må behandles nøyaktig slik den ble i 1972 og 1994, helt ned til voteringstemaet i folkeavstemningen. Bare slik kan avstemningsresultatet være sikret legitimitet.
  • Det er sikkert mange som ut fra ulike motiver kan tenke seg fikse og lure endringer i prosedyrene, men det ender opp som prokuratortriks og debattmat av den formålsløse sorten. Det er sikkert også noen som mener at behandlingen av EU-saken har vært feil, siden ideen om å legge spørsmålet ut til folkeavstemning ble satt fram nærmest som en strøtanke. Men resultatet er at vi nå har en fastlagt prosedyre for å søke medlemskap, hvis og når det er aktuelt. Det trenger ingen diskusjon, men det gjør den omfattende utviklingen i vår del av verden.