Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nøytralt budsjett

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Regjeringen vil legge fram et såkalt nøytralt statsbudsjett til høsten. I praksis betyr det at stramheten skal holdes på samme nivå som i år. Avdempingen av presset i økonomien tilsier at det ikke bør bremses ytterligere opp. Men vi kan heller ikke pøse på med bevilgninger for å sette ny fart i økonomien. Den viktigste oppgaven er fortsatt å få ned rentene. På lengre sikt må vi sørge for at fastlandsbasert næringsliv har rammevilkår det kan leve med.
  • Men et slikt opplegg betyr ikke at regjeringen bare kan bruke blåpapir på årets budsjett. Med de utgiftsøkningene som følger av vedtak i Stortinget, står regjeringen overfor meget vanskelige oppgaver. Folketrygdens utgifter vil automatisk stige med flere milliarder kroner, og reformene innen helse- og eldresektoren skal følges opp. Valget står da mellom å øke skatter og avgifter eller å redusere andre utgifter. I fjor forsøkte regjeringen seg med begge deler, men fikk et stort flertall på Stortinget mot seg. Løsningen ble ensidig kutt i utgiftene. Vi er redd det kan bli en gjentakelse i år.
  • På sin pressekonferanse i går sa statsminister Bondevik at regjeringen ikke vil skreddersy budsjettet for et bestemt flertall på Stortinget. Ingen kan nekte regjeringen å legge fram det budsjettet den mener er best både for landet og seg selv. Men en svak regjering må godta store endringer i Stortinget. Da bør den tidligst mulig etter at budsjettet er lagt fram sondere det politiske terrenget og finne ut hvor støtte kan hentes.
  • Høyre ser allerede ut til å ha stilt samme skatteultimatum som i fjor. Det er meningsløst. Men det betyr også at det bare er i samarbeid med Arbeiderpartiet regjeringen kan få vedtatt et budsjett med fordelingseffekt og forsvarlig sosial profil. Prestisje og et elendig samarbeidsklima har hittil hindret en slik budsjettløsning. Men begge parter har et ansvar for å unngå en høyredreining som velgerne ikke har ønsket. Det er fortsatt tid til å reparere skadene fra i fjor hvis viljen er til stede.