Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nøytralt?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Språkrådets direktør, Sylfest Lomheim, tar oss i skole for at vi ber politiet slutte å bruke kategorien «neger» i sine registre. Utgangspunktet for vår oppfordring til politiet var en episode der en mørkhudet mann følte seg antastet av politiet og ble registret som «neger». Lomheim mener at det ikke er noe i veien med selve ordet «neger», men de negative holdningene folk har til mennesker av annen hudfarge. Det er vi enig med ham i.

Men vår kritikk av politiet gikk jo ut over det språklige. Vi forstår simpelthen ikke hvorfor politiet skal registrere folk etter hudfarge, enten de er i konflikt med loven eller ikke. Lovverket, som politiet skal håndheve, skjelner ikke mellom «neger» og «hvit». Vi vil dessuten reservere oss mot et inntrykk, som Lomheim etterlater, at ord ikke har en samfunnsmessig eller politisk funksjon. Enten det er politi eller andre som anvender ordet «neger» i hverdagssituasjoner, fungerer det ikke nøytralt.