Nr. 4 på vei til Downing street nr. 10

LONDON (Dagbladet): Førstedamene Cherie Blair og Hillary Clinton har de siste to årene utviklet et nært vennskap. De har også mangelikhetstrekk: begge er godt gift, politisk engasjert og yrkesaktive jurist-kvinner. Men én forskjell er det. For mens Hillary har blitt sviktet av Bill, får Cherie bare kjærlighetserklæringer fra sin Tony - og i mai venter paret sitt fjerde barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Førstedamene Cherie Blair og Hillary Clinton har de siste to årene utviklet et nært vennskap. De har også mangelikhetstrekk: begge er godt gift, politisk engasjert og yrkesaktive jurist-kvinner. Men én forskjell er det. For mens Hillary har blitt sviktet av Bill, får Cherie bare kjærlighetserklæringer fra sin Tony - og i mai venter paret sitt fjerde barn.

I Downing Street nr. 10 er det 150 år siden en regjeringssjef hadde baby. Da levde imidlertid ikke mor og barn i statsministerboligen. Blair-babyen vil derfor bli historisk. Det går nesten ikke en dag uten at britiske aviser bringer ett eller flere bilder av den blide og vordende moren. De mest tabloide avisene mener Blair på grunn av barnet allerede har vunnet neste valg. I humormagasinet Private Eye har det allerede blitt slått fast at Blairs politiske program for Labour, den tredje vei, nå blir byttet ut ettersom den fjerde er på vei.

Preget landsmøtet

Tony og Cherie Blair legger ikke skjul på at graviditeten kom som en gedigen overraskelse. Etter snart 20 års ekteskap (28. mars), med to gutter på 15 og 13 år og ei minstejente på 11 år anså de bleieskift og «natti, natti» for å være et passert stadium. Cherie fortalte ektemannen om mistanken noen dager før Labours landsmøte i september i fjor.

I løpet av de hektiske dagene i Bournemouth stakk Cherie til London for å treffe sin faste lege - og da ble mistanken bekreftet.

Talen til Tony Blair under landsmøtet ble sjølsagt analysert i lys av nyheten, og hans meget personlige vektlegging på foreldrerollen blir tolket som et utslag av at han da nettopp hadde fått vite at han skulle bli pappa for fjerde gang.

13000 per dag

Cherie er den første britiske statsministerkone med et aktivt yrkesliv. Cherie er jurist og nå selvstendig næringsdrivende. Og Cherie er en splittet kvinne, i retten bruker hun fortsatt pikenavnet Cherie Booth. Den dobbeltarbeidende kvinnen regnes som en av Storbritannias fremste advokater. Hun har klart signalisert at hennes mål på sikt er å ikle seg en dommerkappe. For øyeblikket hever hun et salær på rundt 13000 kroner per dag.

Cherie unngår ikke saker som kan komme i konflikt med New Labour og Tonys visjoner for et bedre Storbritannia.

Det var blant annet hun som rådet den britiske fagforeningen til å utfordre regjeringens regelverk som satte en stopper for svangerskapspermisjon.

På firmafest

Kjærligheten mellom Cherie og Tony begynte å spire da begge var ansatt hos høyesterettsadvokaten Derry Irvine. Som fullmektiger. Den første småkliningen fant sted, sjølsagt, under en firmafest. Og dette var lenge før Ally McBeal.

Etter denne advokathygge har de to aldri anket. Paret giftet seg i St. John's College Chapel i Oxford i 1980.

Når hun skal ut i svangerskapspermisjon i mai, kommer hun til å dra nytte av de nye familievennlige reglene som trer i kraft i april. De gir utvidet permisjon fra 14 til 18 uker. Det er ingen overdrivelse å hevde at Cherie har vært en av kjøkkenpådriverne for denne «reformen».

- Cherie er grunnfjellet i mitt liv. Jeg er lykkelig, jeg er fortsatt forelsket i henne. Hun er mitt anker, men hun er også veldig tøff mot meg noen ganger. Hvis jeg er nedtrykt, er hun der og sier: «Kjære, du må akseptere det som har skjedd. For guds skyld ta deg sammen, børst det av deg og start på ny frisk,» har Tony Blair sagt om sin Cherie.

Født inn i Labour

Kvinnen som ble født inn i et radikalt Labour-hjem i Liverpool, holder riktignok en lav politisk profil i dag, men i sin ungdom sto hun på venstrefløyen i gamle Labour. Den fløyen mannen Tony nå med alle midler prøver å kneble. Blant annet ved å mobbe «røde» Ken Livingstone til taushet, så han ikke stiller opp som uavhengig kandidat til borgermestervalget i London.

Uten billett

Britiske kommentatorer mener Cherie ikke er helt samstemt med sin mann på dette området. Men New Labour kommer foran personlige valg og meninger. Derfor uttaler hun seg heller ikke. Men snike på toget, det gjør hun. I fjor høst ble hun tatt på vei til jobb, uten billett.

- Jeg hadde så dårlig tid at jeg ikke rakk å kjøpe billett, sa Cherie. Det hele ordnet seg, uten de store skandaleoverskriftene. Cherie med en liten kul på magen betalte bot og billett på til sammen 150 kroner.

Cherie har sagt hun skal føde barnet på et offentlig sykehus, men det spørs om hun holder sitt løfte. Det nasjonale helsevesen (NHS) er i krise. Den vordende far lover strakstiltak. Kanskje han finner noen ekstra sterling før den nye Labour-ungen ankommer.

SMUKK MAGE: DEt går knapt en dag uten at Cherie Blairs graviditet blir omtalt i britisk presse.